Главния мюфтия участва в честванията по случай 24 Май

Създаването и разпространението на кирилицата се нарежда сред най-ценните приноси на българите към световната култура и цивилизация, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Държавният глава беше домакин в Националния исторически музей на традиционния прием по повод празника, който събра учители, дейци на науката, културата и просветата. 

Сред официалните гости бе и главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. По рано през деня на честванията по случй празника пред националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” той бе представляван от своя първи заместник и и.д. председател на Висшия Мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и главния секретар Ахмед Ахмедов. 

 „Кирилицата е тази, която ни отличава, но кирилицата е и тази, която ни приобщава. Приобщава ни към Европа и нейните ценности, приобщава ни към всички народи по света, които я използват“, заяви президентът. Росен Плевнелиев подчерта, че на този светъл празник се гордеем, че сме народ с мисия и бъдеще, създал своя собствена азбука, дал писменост и просветление на много други народи.

Снимка: www.president.bg


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.