Изграждането и поддръжката на джамиите е задължение на вярващите

Първата постройка, изградена на тази земя и центъра на всички джамии е Кябе. То е и мястото, към което се обръщат всички мюсюлмани, затова всяка джамия по света се приема за един негов клон и дом от домовете на Аллах, тоест бейтуллах. Основната цел при изграждането на джамиите е да изпълним нашия основен дълг към Аллах Теаля, тоест да определим място, в което да Му служим и правим ибадет.
В джамиите не се прави разлика по класа, етнос и длъжност. Те са места, където рамо до рамо кланят намаз богати и бедни, граждани и селяни, работници и работодатели, стари и млади, черни и бели, местни и чужденци, работници и шефове…
 Тук се изучават Корана и сюннета, тоест тук се преподава религията. В този дом ние научаваме, че ще бъдем отговорни при Аллах. Напомнят ни се жизненоважни неща като: да стоим далеч от лошите дела, да вършим добрини, да обичаме хората, да се подчиняваме на нашите родители, учители и мюсюлмански наставници. Тук е мястото, където се заздравява братството между мюсюлманите и се съживява съзнанието за единна общност и уммет.
Джамиите са местата, в които се изгражда съзнанието да се отнасяме с доброта един към друг, да споделяме болките си, да подпомагаме бедните, вдовиците и сираците, да сме братя.
Запазването и развитието на нашата ислямска идентичност и култура и изучаването на религията от нашите деца и младежи е възможно на първо място чрез джамиите. Поради същата причина, след преселването си в Медина Расулюллах (с.а.с.) построил джамия, още преди да е изградил собствения си дом.
От тази негова постъпка може да извлечем следната поука: Първото нещо, което мюсюлманите трябва да направят и осигурят там, където живеят е джамията, а след това да се настаняват около нея.
Изграждането и поддръжката на джамиите е задължение към всеки вярващ и това е повелено в осемнадесетия айет на сура ет-Тевбе, в който Аллах Теаля повелява: „Устройва джамиите на Аллах само онзи, който вярва в Аллах и в сетния ден, и отслужва молитвата, и дава милостинята зекят, и се страхува единствено от Аллах. Тези са напътените.“ (ет-Тевбе, 9:18).
Всеки който изпълни тази заповед ще получи награда, за която Пейгамбера (с.а.с.) ни известява по следния начин: „Който искайки единствено задоволството на Аллах построи джамия (или месджид), Аллах ще построи за него дом в дженнета.“
В израз на изпълнение на заповедите на Аллах и за спечелването на Неговото задоволство ние трябва да продължим подпомагането и построяването на джамиите, в които се редим един до друг и изпълняваме задължения си към Аллах като Негови раби. От друга страна, за да продължим мисията си в изграждането и поддържането на нашите джамии, ние трябва да продължим да ги подпомагаме финансово, внасяйки най-малкото определената сума мюсюлманските настоятелства. Само по този начин ние ще успеем да ги запазим и предадем на бъдещите поколения.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.