Полезният уммет дава образа на исляма

Едно време, когато в даден дом имало болен, на еркерите поставяли червена саксия. Дори уличните търговци минавали тихомълком оттам, а децата от квартала отиваха да играят на другата улица, за да не безпокоят болния. Плод на каква система на обучение е било това тяхно възпитание? Кой педагог, психолог или социален антрополог може да даде днес подобно въз-
питание?
В днешно време, ако има сватба, ракетите, които се изстрелват във въздуха за забавление на някои хора, никой не ще да знае и мисли дали няма някое бебе, бременна жена или болен, който се безпокоят от това или се ощетяват другите.
Нашите предци – онези добронамерени хора, са били толкова чувствителни, че внимавали да не настъпят дори мравките по земята. Сред тях имало такива, които даже не смеели да откъснат някое цвете, за да не им попречат да благославя Аллах и изповядвали мисълта: «Обичай сътвореното заради Твореца!» С такива чисти и съкровени чувства са били Юнус Емре, Коджа Синан, Фузули, Карахисари... Това били личности, които отразявали душевните красоти, естетиката и величието на мюсюлманина пред света. Докато били живи– в обществото царяло благополучие и щастие.
Живеем във век, в който техническите постижения отбелязват своя връх. Но за съжаление душите ни са болни и гладни! Поради духовния глад днес човечеството е в криза...
Когато обаче се обърнем назад и погледнем във века на щастието, въпреки недостатъците във всекидневието на хората, не забелязваме да е имало душевни кризи. Защото те разбирали смисъла на истинското благополучие и щастие и осмислили, че истинският живот е този в отвъдното. Днес е наложително да полагаме усилия, за да сме полезен юммет като в епохата на щастието. В един от свещените айети Аллах Теаля ни повелява:
«О, вярващи, който от вас се отрече от своята религия, (знайте, че) Аллах ще доведе хора, които обича и те ще Го обичат смирени пред вярващите, могъщи пред неверниците и които се борят по пътя на Аллах, и не се страхуват от хула на хулител. Това е благодатта на Аллах. Той я дарява комуто пожелае. Аллах е всеобхватен, всезнаещ». (ел-Маиде, 54) Нашият Пейгамбер (с.а.с.), за да не прилича на израиловите синове прибавил още един ден на оруча от 10-ти мухаррем. Така той спасил честта и достойнството на исляма и предотвратил нападките над славата и честта на религията ни.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.