Председателя на ВМС: Съединението прави силата, особено когато обединението е в името на Аллах

 

“Днес имам високата чест да открия тържественото първо заседание на Висшия мюсюлмански съвет, избран на редовната Национална мюсюлманска конференция, проведена на 24.01.2016 г. По този повод изразявам сърдечната си благодарност към Аллах Теаля, който ни дари с тази толкова прекрасна, но и не по-малко отговорна възможност, а именно на този отговорен пост да служим на последната истинна религия”, каза председателя на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС)  Ведат С. Ахмед на първото заседания за този мандат. Заседанието се проведе в столичен хотел при присъствието на бившите и настоящите членове на Съвета.

Той посочи, че постовете са преходни и са за служене на Аллах. Подчерта благодарността си към суверена на Мюсюлманско изповедание, а именно мюсюлманската общност чийто делегати със своя свободен вот избраха настоящото ръководство.

„Висшият мюсюлмански съвет е централен колективен ръководен орган на Изповеданието и се състои от 25 души, чийто мандат е 5 години. Съветът (шура) е отражение на тевхида (единството) в нашата организация и в нашите дела. Съветът е следване на сюннета на Мухаммед (с.а.с.) и пътя на неговите благословени сахабии. В 38-и айет на сура Шура Аллах Теаля повелява: И те са онези, които откликват на своя Господар и изпълняват намаза, и по делата се съвещават помежду си, и раздават от онова, което им даваме за препитание”, напомни председателя.

По думите му шурата представлява много важен момент в исляма, тя е спомената заедно с една част от основните принципи на исляма. Освен това споменатият айет е низпослан в Мекка, когато мюсюлманите все още са малцинство. В шурата има берекет, резултатът от нея е мъдрост. Затова тя е един от най-важните фактори за развитието на мюсюлманската общност.

„Ако сме направили необходимото по отношение на вземане на решенията, без съмнение, резултатът ще бъде в наша полза – дори привидно да е в наш ущърб. Защото Расулюллах (с.а.с.), който е окачествен от сахабиите като най-често съветващият се, независимо от това, че получава вахий”, подчерта Ведат Ахмед.

Според него в  съвета има рахмет и берекет, защото се обединяват интелектуалните усилия, още повече и сърцата в името на доброто. Шурата сплотява и укрепва общността. А както е известно и от легендата с пръчките на хан Кубрат „Съединението прави силата!“, особено когато обединението е в името на Аллах.

„Ние в нашия кратък живот го видяхме, надявам се отсега нататък също да преживеем щастливи моменти в резултат на единството ни в мислите и чувствата, сплотеността в делата”, заяви председателя пред членовете на ВМС.

„Според нашето виждане на централно ниво, Мюсюлманско изповедание няма хора за изхвърляне и подценяване. При нас всеки един човек е важен, още повече, ако той  е мюфтия, имам, преподавател, председател на настоятелство и т.н.  За нас хората са важни в този аспект, нито един член на Висшия мюсюлмански съвет не е Съвета.  Висшия мюсюлмански съвет е тогава когато има мнозинство за вземане на легитимни решение”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи в своето приветствие към членовете на съвета.

По думите му, членовете на ВМС не са тук за да решават проблемите на даден район. Те са тук за да приемат генералната политика на Мюсюлманско изповедание в национален мащаб. Да начертаят програма, която трябва да се усвои, да се разбере и да се приложи. За да може обществото да се грижи и да следва тази програма, която е начертана от тази аудитория.

„Един от проблемите с които се сблъскваме е това, че хората не знаят, какво прави тази аудитория. Ние трябва да намерим начин да им покажем, че тези хора не са тук за да решават собствените си проблеми и след като дженнета не е само на ходжите и на Висшия мюсюлмански съвет, всеки трябва да си свърши неговата работа”, подчерта главния мюфтия.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.