Съветника по социалните въпроси в посолството на Турция в София поздрави главния мюфтия

Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи прие съветника по социалните въпроси от посолството на  Република Турция в София д-р Улви Ата. Срещата бе протоколна по повод преизбирането на главния мюфтия на поста.
Д-р Ата оцени високо дейността на Главно мюфтийство и подчерта ролята му на достолепен пазител на мира и благоденствието  в страната. Ата отбеляза, че се надява през новия мандат на ръководството на Мюсюлманско изповедание, то да постигне високи резултати в служението си на мюсюлманската общност в България.
Главния мюфтия благодари за любезното посещение на дипломата и го увери, че основната задача на институцията е да води мюсюлманите напред и нагоре, като съблюдава техните права.
Д-р Ата подари на своя домакин картина изобразяваща калиграфска интерпретация на първата буква от арабската азбука „елиф”, която е своеобразен символ на единството, съчетана с изкуството „тезхиб”. Тезхиб на арабски език означава позлатяване. По принцип тезхиб се наричат украшенията, направени от злато и различни цветове върху хартия, обикновено без фигури. Освен че тезхиб се използва най-много в книги с ръкописни текстове, той се прилага и в единичните надписи за украсяване на краищата на листовете.
Двамата се обединиха около идеята, че двустранното партньорство по различни проекти е насоката в която трябва да се работи по-активно.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.