Районно мюфтийство – Смолян изнесе образователни програми по случай Седмицата на Пратеника Мухаммед (с.а.с.)

В рамките на една седмица от 18 до 24 април 2016 г. под егидата на Главно мюфтийство на мюсюлманите в България, Районно мюфтийство –  Смолян изнесе религиозни програми в шест населени места в област Смолян – гр. Девин, гр. Неделино, с. Средногорци, гр. Чепеларе, с. Елховец и с. Борино. Програмите бяха посветени на Седмицата на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) и имаха за цел да представят на мюсюлманката общност и обществото концепцията на ислямската религия за съвместното съжителство между всички хора без оглед на религия, произход и народност.  В своите лекции под наслов: „Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) и етиката в съвместното съжителство“, лекторите се базираха на автентичните текстове в Корана и примерът на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), като подчертаха, че ислямската религия повелява и напътства към съвместното съжителство, което се гради върху няколко основи:
Първо: Общия произход на хората. Довод за това са Думите на Всевишният Аллах: „О, хора, Ние ви сътворихме от един мъж и една жена, и ви сторихме народи и племена, за да се опознавате. Най-достоен измежду вас при Аллах е най-богобоязливият. Аллах е всезнаещ, сведущ.“ (Коран, 49:13)
Второ: Общото Послание на Всевишния Аллах, изпращано към хората чрез Неговите пратеници в цялата човешка история. „И при всяка общност изпратихме пратеник: “Служете на Аллах и странете от сатаните!” (Коран, 16: 36) „И на всеки пратеник, когото Ние пратихме преди теб, дадохме откровението: “Няма друг бог освен Мен! Служете [единствено] на Мен!”  (Коран, 21: 25)
Трето: Вечният апел на Всевишния Аллах към справедливост между хората.  „Аллах повелява справедливост и благодетелност, и поддържане на връзките с роднините, и възбранява покварата и порицаваното, и гнета. Наставлява ви Той, за да се поучите.“ (Коран, 16: 90). Пратеникът Мухаммед (с.а.с) предава Думите на Всевишния Аллах: „О, Мои раби, Аз забраних несправедливостта за Себе Си, забраних несправедливостта и между вас, не бъдете несправедливи към другите.”
Четвърто: Ислямът гарантира сигурността на личността и обществото, чрез запазването на общочовешките ценности – правото на живот, имущество, семейството, чест, правото на избор и практикуване на вероизповедание. Довод за това са наставленията на Пратеника Мухаммед (с.а.с) който казва: „Отнасяй се добре към съседа си, за да си вярващ.“. „Обичай за хората това, което обичаш за себе си, за да си мюсюлманин.“. “Вярващ е онзи, на когото са доверени хората относно живота и богатствата им.” В Прощалната си проповед Пратеникът Мухаммед (с.а.с) казва: „О, хора животът ви, имуществото ви и честта ви са неприкосновенни един за друг.„
В рамките на Седмицата на Пратеника Мухаммед (с.а.с) стотици хора успяха да си припомнят и да се запознаят с посланието на Исляма относно съвместното съжителство. Присъстващите задаваха въпроси и споделиха мнения по темата, като пожелаха подобни програми да бъдат организирани по-често и да бъдат с по-голяма публичност. Районно мюфтийство – Смолян изказва своите дълбоки благодарности към всички участници в програмите като и за напред ще продължи да полага усилия за утвърждаване и развиване на съвместното съжителство, което има своите дълбоки корени в Република България.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.