Арестуваха словакиня, която оскверни Корана и разпространи видеото

В средата на декември 2016 година в YouTube беше качен видеоклип, който много бързо се разпространи и в социалните мрежи. На него млада жена, на фона на словашкото знаме, осквернява Свещения Коран (уринира върху него, след което го подпалва). По време на видеото жената използва език на омразата, като определя мюсюлманите като „паразити“ и заплашва да ги преследва, без никой да я спре.

Самоличността на деятелката вече е идентифицирана – това е 24-годишната Шейла Жмерекова от град Ружомберок в Словакия. Според словашкия криминално-правен експерт Луция Куриловска видеоклипът е „екстремистки“. Той е заснет във Финландия, където живее Жмерекова последните 5 години. След идентифицирането на самоличността й тя е върната в Словакия, където ще бъде съдена.

Жмерекова беше арестувана на 19 февруари тази година. Тя е обвинена за извършване на престъпление от омраза, за създаване и разпространение на „екстремистки“  материали и подбуждане на етническа омраза. Предполага се, че я очакват 6 години затвор.

                                                                                  Снимка: TASR

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.