Джамията „Йеди къзлар” – вяра, история, култура и дух в едно

 

 

„Йеди къзлар джáми”, „Джамията на седемте моми”, „Дървената джамия”… Това са някои от различните й названия, с които е известна сред мюсюлмани и немюсюлмани в България.

 Забележителната джамия от 1428 година в село Подкова в Източни Родопи.

Живописното село, което я приютява столетия наред, се намира в Община Кирково. До него без затруднения може да се стигне различните краища на страната, както и от столицата – около 300 км  и близо 4 часа път с кола делят Подкова от София.

 Стигнете ли до селото, лесно ще се ориентирате към джамията. Селището не е много голямо и веднага, щом вече сте в него, няма как да не забележите тъмнокафявото дървено минаре, което се извисява към небесата и сякаш ви посреща:

 „Hoşgeldiniz, „Добре дошли”, Welcome

 

 

На различни езици, на каквито гостоприемно „говорят” и надписите по дървените порти, отворени за всички – хора с различни вери, различни етноси, различни народности.

 

 

Прекрачвате прага и…

Сякаш се пренасяте в друга реалност. Тишина и спокойствие, дървени здания, които са част от целия комплекс на джамията „Йеди къзлар”, пейки, алеи, кладенец и  приспособени към него чешмички за вземане на абдест, зелени площи с дръвчета… 

Там сме точно преди настъпването на обедната молитва. Когато времето на намаза влиза, започват да се преплитат езани един, който се пуска на запис за всеки намаз от тази джамия, и още няколко от джамии в съседните села… И сякаш с отекващия езан отлитат и всички земни цели и стремежи – остава само човекът и  връзката му с Аллах, изправен пред Него и готов да Му се поклони в намаз.

Зданието на самата дървена джамия се намира централно срещу входа за комплекса. Минарето е в отделно здание, вдясно от нея.

 

Джамията вътре

Единственото нещо, което напомня на молещия се вътре в джамията за съвременността, са озвучителната уредба и климатика. Всичко останало наистина е сравнително успешно запазено в автентичния си вид. А най-радващото е, че освен паметник на културата, джамията е действаща. Възрастният човек, който се грижи за поддръжката на комплекса, с радост разказва, че за всяка петъчна молитва в джамията се събира джемаат от 50-70 човека.

       Уникалността на архитектурата се състои в това, че мюсюлманският храм е построен без метални пирони. Дървените греди и дъски – лесно може да бъде видяно, са съединени чрез сглобки, като на места са използвани дървени пирони.

                                  

Отстрани на джамията може да бъдат видяни седемте гроба, които са свързани с легендата… За седемте моми от някогашното село в този регион - Рамоллар, които очаквали годениците им да се завърнат от война. Но когато разбрали, че възлюбените им са загинали във войната, девойките решили да продадат чеиза си, като с парите закупили материал за изграждането на джамия. Според легендата джамията била сглобена за една нощ.

 

Оттогава до днес Джамията на седемте моми е била неколкократно реновирана. Въпреки това обаче автентичността и атрактивността й са завидни.

Струва си човек да се разходи до Подкова, още повече че разходката може успешно да бъде съчетана с посещение на други интересни обекти и забележителности в региона, каквито има в изобилие – исторически обекти, природни забележителности…

А аз мога да ви уверя, че при посещението си на джамията „Йеди къзлар” ще видите не просто джамия – ще посетите своеобразно средище на вяра, история, дух и култура в едно.

                                                                          

 

 

Снимки и текст: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.