Дискусия за трите свещени месеца се проведе при Медийно-културния център

 

Защо е по-адекватно месеците Реджеб, Шабан и Рамазан да бъдат определяни на български като „трите благодатни месеца”, отколкото „трите свещени месеца”?

Това беше само един от множеството въпроси, които аудиторията повдигна в рамките на организираната от Медийно-културния център на Главно Мюфтийство дискусия на тема „Ролята на трите свещени месеца в социалната активност на мюсюлманите”. Тя се проведе на 19 април тази година (вторник) от 18:00 часа в Медийно-културния център на ул. „Пиротска” 3 в столицата.

Аудиторията от присъстващи беше от предимно млади хора – студенти във Висшия ислямски институт и други заинтересовани.

Модерираната от Бахри Изет дискусия премина в 3 панела. В рамките на първата част Председателя на ВМС –  Ведат Ахмед запозна аудиторията с традицията в България по отношение на трите благодатни месеца и направи сравнително представяне – как е било в миналото и каква е практиката днес. Във втория панел Джемал Хатип – началник на отдел „Издателство” в Главно мюфтийство, запозна присъстващите с това, което „казва” Свещеният Коран за трите благодатни месеца. Последният панел от състоялата се дискусия беше воден от Халил Ходжов – началник на отдел „Иршад” в Главно мюфтийство. Той представи темата за трите благодатни месеца в Сунната на Пратеника (с.а.с.).

В последвалата дискусия беше засегнат въпросът за отбелязването на благодатните дни и нощи по време на месеците Реджеб, Шабан и Рамазан –трите месеца са период, в който мюсюлманите в България обръщат по-сериозно внимание на ибадетите си и връзката си с Аллах. Това е своеобразно засилване на имана и е добре инициативите и практиките през месеците Реджеб, Шабан и Рамазан, които биха довели само до засилване на вярата у мюсюлманите, да бъдат продължени, обясниха водещите.

Очаквайте скоро и видеозапис на цялата дискусия.

 

                                                                           Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.