Висшият ислямски институт проведе честване по случай Кутлу Доум

 

В тазгодишните тържества в рамките на Седмицата на святото рождение на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) – Кутлу Доум 2017, се включи и Висшият ислямски институт (ВИИ) в София. Тържественото честване  на Института беше организирано съвместно с Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България и Районно мюфтийство - София. То се проведе на 23.04.2017 година (неделя) и както всички останали тържества в рамките на Седмицата на святото рождение тази година – премина под надслов „Учете се от люлката до сетния си час”.

Сред присъстващите бяха не само студенти от ВИИ, но и ученици от трите духовни училища в страната. Сред официалните гости на празничното честване бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, заместник-главният мюфтия Ахмед Хасанов, районният мюфтия на София Мустафа Избищали и още служители на Главно мюфтийство, директорите на трите духовни училища в страната и други.

Празничната програма на ВИИ беше изключително богата и разнообразна. Тя беше открита с четене на айети от Свещения Коран от Мустафа Кайлитски, студент във ВИИ. Приветствия бяха поднесени от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и районния мюфтия на София Мустафа Избищали. Преподавателят в Института д-р Сефер Хасанов изнесе лекция на тема „Образователният подход на Пратеника Мухаммед (с.а.с.). Тържеството включваше още поетични четения и изпълнения на иляхита, свързани с живота на Пратеника (с.а.с.).

По повод седмицата на святото рождение на Пратеника се проведоха и няколко конкурса в различни категории - художествено четене на Свещения Коран, наизустяване на 40 хадиса, писане на есе, писане на стихотворение и рисунка. Наградите на отличилите бяха връчени по време на програмата.

Участие в програмата взеха и най-малките – възпитаниците на коран-курса за деца към Районно мюфтийство-София, които отговаряха на въпроси за живота на Пратеника (с.а.с.). Малките участници също си тръгнаха от тържеството с подаръци.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.