Счита ли се за грях изхвърлянето на недоизядена храна според сунната на Пророка Мухаммед (с.а.с.) 

Съгласно сунната на Пророка (с.а.с.) изхвърлянето на недоиядената храна е грях. Ако след приемането на храна остане нещо недоизядено, тези остатъци не трябва да се хвърлят, а дасе дадат на животните: котки, кучета, кокошки и др.

 

 

 

Аллах Всевишният казва в Корана: -„Яжте и пийте, но не разточителствайте, тъй като Той не обича разточителните (ал-Араф 7-31). При сипване на храна в чинията е необходимо да се слага толкова, колкото ще бъде изядене.

 

Ако е сипано много и човек не може да го изяде до край, в този случай може да се остави храната за следващото хранене. При положение, че е останало съвсем малко то е необходимо да бъде изядено докрай. Съобщава се, че Пророка (с.а.с.) е казвал: „Яжте, пийте и се обличайте без да влагате в това високомерие и разточителство” (Бухари,Лебас).

 

Съвременните хора отдана са прехвърлили рамките на разточителство, особено в случая с храната и напитките. Хората купуват толкова продукти, които не са в състояние да оползотворят, докато около нас има твърде много хора, които не могат да си позволят и най-необходимото. Съобщава се, че Пророка на Аллах (с.а.с.) в тези случай е казвал: „Този, който ляга да спи сит, а в същото време неговия съсед гладува, той няма нищо общо с нас” (Муслим, Иман 74)

(Islam-today)

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.