Ползотворен и скромен Рамазан за майки с малки деца у дома

За автора

 

„Казвам се Закия - майка на шест деца, която обича децата, социалния живот и организираността. Тези неща ме отведоха към това да уча в тази сфера и да стана начален учител. Към момента обучавам децата си вкъщи и помагам на другите да се справят с напрегнатия живот по един семпъл и разумен начин. Вярвам, че успехът на вярващия се крие в това да споделя знанието, да се грижи за уммета и да се подготвя за Ахирета. Редовно публикувам статии на сайта www.muslimommy.com. Освен това с децата ми публикуваме и едно детско списание, когато е възможно.”

Месец Рамазан е нашият благословен и специален месец, които донася със себе си и някои промени в ежедневието ни. В дома ни ние се опитваме да запазим Рамазан семпъл, като избягваме разточителството и се придържаме към приготвянето на лесни неща за ядене. Рамазан само се усложнява, когато се фокусираме върху земното – храната и развлечението, вместо върху неговата същност – служенето на Аллах и благотворителността. Споделям няколко начина за това как все пак да направим месец Рамазан специален и да го запазим семпъл, при условие че имаме малки деца вкъщи.

 

ДА НАПРАВИМ МЕСЕЦ РАМАЗАН СПЕЦИАЛЕН

С децата ми дискутираме подробно благодатта на месец Рамазан и им даваме някои привилегии, особено на онези, които говеят. Опитваме се не да ги глезим, а да превърнем дните им от месец Рамазан в запомнящи се, като им позволяваме да правят неща, които през останалите месеци нямат възможността да правят. Такива са:

·        Да си лягат 1-2 часа вечерпо-късно от обикновено;

·        Да се хранят в най-специалните сервизи и съдове;

·        Да спят у приятели и да си организират пижамено парти;

·        Да си избират понякога любимо ястие или десерт за ифтар;

·        Да посещават джамията по-често;

·        Да поканят на гости за ифтар някой специален човек в една вечер;

 

Ние се опитваме да научим децата си на аспектите на ибадета по време на месец Рамазан по лесен и достъпен начин. Когато децата ни са малки следва не да ги затрудняваме и да ги претоварваме, а да направим така, че за тях преживяното да е своеобразен тренинг, който да свързват с добри спомени.

 

КАК ОБЯСНЯВАМЕ ГОВЕЕНЕТО

За да научим децата си на важните уроци от говеенето, ние им обясняваме, че говеенето

·        е благодатно за тялото ни, тъй като е форма на пречистване;

·        ни помага да изпитаме глада и да изразим съчувствие на бедните;

·        е единствено заради Аллах (с.т.), за да изразим преклонението си пред Него;

·        ни учи на искреност, защото единствено Аллах знае говеем ли в действителност;

·        ни учи на самодисциплина и милост към другите чрез въздържанието от храна и лоши действия и постъпки;

 

Първоначално е достатъчно да им се обясни същността на месец Рамазан. Оставете събуждането им за сахур и говеенето по цели дни за следващите години. По време на ифтар запознаваме децата със сунната на Пратеника (с.а.с.) да се разговява с фурми и вода, с дуата за разговяване и  най-важното – да не преяждат, да не разхищават и да не прахосват храната.

 

А НА САХУР?

В интерес на истината, да събудя всичките си деца за сахур може да е доста напрягащо за мен като родител. Да събудя всеки един навреме, да приготвя закуската и да изчистя след това, като се опитам и да извърша някакъв ибадет преди изгрева на слънцето може да е доста голямо предизвикателство. За да си спестим това прекомерно напрежение, ние казваме на малките си деца да станат за техния „сахур” по времето на регулярната закуска. Дори така децата научават урока на въздържанието чрез говеене в продължение на часове. Важно е родителите да си напомнят (когато се разстройват от липсата на време за линия им ибадет), че това да се грижиш и да посрещаш нуждите на семейството си също е форма на ибадет. Да събудиш всички за сахур, да им напомниш да отслужат сутрешната молитва, да се грижиш за най-малките в семейството, да приготвиш ифтар и да говееш, докато същевременно се опитваш да проявяваш търпение и да не губиш самообладание само по себе си също е огромен ибадет!

 

ОТСЛУЖВАНЕТО НА МОЛИТВАТА ПО ВРЕМЕ НА РАМАЗАН

Важен аспект, върху който работим по време на месец Рамазан, е молитвата. През деня насърчавам децата си да отслужват молитвата заедно с мен, а вечер, когато баща им се прибере, отслужваме намаза заедно като семейство. И все пак – не усложнявам това излишно. Придържам се към целта да внедря в живота на децата си навик за отслужване на редовна молитва, и да им предам урока за ползите от отслужването на молитвата в джемаат. По-големите ми деца знаят как да вземат  уду (абдест) и ги насърчавам да взимат абдест непосредствено след всяко посещение на тоалетната, така че да не закъсняват за времето на молитвата. По-малките ми деца се нуждаят от повече снизходителност, така че те все още не взимат уду, но се придържат към навика за молитвата. Учим всички от децата си на това колко е важно да си с чисто тяло, чисти дрехи дрехи и чиста и подредена стая, преди да се кланяш.

 

Учим децата си също така на някои важни аспекти на молитвата – как да се държат, докато се чете езан, да са тихи и да не се въртят по време на молитвата си, да контролират разсеяността си, да свикнат да се концентрират, и как да се ориентират за посоката към Кааба чрез компас. По-късно те наизустяват икамета, от колко рекята е всяка молитва, после постепенно продължаваме с изучаването на движенията и какво се чете по време на молитвата. Не правете твърде много прекалено рано! Подхождайте бавно и с постоянство, учете ги на едно нещо и преминавайте към следващо, едва когато са усвоили добре първото.

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ПРЕЗ РАМАЗАН

Децата ни знаят, че благотворителността не се изразява единствено в даването на пари, но също в добротата, изразена чрез маниери, действия и постъпки. По време на месец Рамазан работим върху това да се научим да се усмихваме повече един на друг, да сме търпеливи помежду си и да прекарваме повече време, като помагаме на по-малките, по-възрастните и на съседите си. Молим ги по-упорито да се опитват да контролират споровете и дребнавостта помежду си и да проявяват толерантност и търпение към братята и сестрите си. Да напътстваме децата си и да им правим напомняне може да е предизвикателство за нас като родители, но се придържайте към прости обяснения и самите вие бъдете пример. Помнете, че трябва да приемете факта, че децата правят грешки и имат нужда от постоянно напомняне – това е работата ни като родители! Започнете с това да учите децата си да се усмихват повече, да се поздравяват помежду си с искрено чувство и топлота, да се обаждат на бабите и дядовците си, чичовците и лелите си, да пишат писма и да рисуват рисунки, които да изпратят след това на любими хора, да показват по-добри маниери по време на хранене, да бъдат по-чисти, да приготвят домашни лакомства и да ги споделят със семейството и с приятели. Учете ги на благотворителността във всичките й форми.

 

УЧЕНЕ НА КОРАНА И СУННАТА ПО ВРЕМЕ НА МЕСЕЦ РАМАЗАН

 

Малките ми деца слушат джуз „Амме” на компютъра, на CD или на mp3 плейър. По-големите си деца насърчавам да четат Корана самостоятелно всеки ден. Много пъти четем Корана и заедно или моля по-големите деца да четат на по-малките си братя и сестри разкази от книгите с Ислямски разкази. Татко им понякога им намира някоя ислямска викторина онлайн и им задава въпроси по време на последния час преди ифтара, така че да им мине времето по-лесно. Забелязах, че когато се състезават за точки, те се наслаждават на предизвикателството и вълнението и полагат повече усилия за заучаването на фактите от викторината. Също така слушаме ислямски аудио книги на CD от различни автори. Това ми освобождава и малко лично време за ибадет или приготовления, докато децата са ангажирани.

 

ЛЮБОВ И МИЛОСТ ПО ВРЕМЕ НА РАМАЗАН 

През месец Рамазан говорим на децата си за Обичта и Милостта на Аллах (с.т.). Отбелязваме всички неща, с които Аллах ни е дарил и им обясняваме как всичко, което имаме – от нашите играчките до доброто ни здраве – е от Аллах (с.т.). Разказваме им за Неговата безгранична Милост и как Той ни прощава отново и отново за греховете ни.

Децата ни биват насърчавани да проявяват милост един към друг, като си прощават, след като се спречкат; да проявяват обич и търпение помежду си; да се ценят един друг, като размишляват върху това какъв би бил животът им един без друг. Биха могли да правят ролеви игри или да разиграят семейна сценка, чрез които да затвърдят всичко това.

По време на Рамазан също така съзерцаваме природата. Когато децата ни изследват живота на едно мъничко, но сложно насекомо, те осъзнават наистина колко величествено е творението на Аллах. Науката вдъхва благоговение и удивление и когато децата бъдат запознати с детайлите, които оформят цикъла на живота – какъв по-красив начин да ги научим да обичат своя Създател!

 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Като родител на повече деца съм се научила да правя нещата семпли, да не прекалявам в нищо и да не правя много неща едновременно. Децата са способни да ни изумят със своята сила на духа, особено когато им влияем чрез мили думи и добър родителски пример. Нашите деца ни изненадаха, когато ги видяхме, че се въздържат от храна и питиета без въобще да се оплакват, заради Аллах. И всичко това – резултат от това да седнем всички заедно и да обясним за причините и наградите от говеенето.

 

Не се претоварвайте да постигнете всичко това при децата за един Рамазан. Правете малки крачки и преценете колко бихте искали да постигнете през този месец Рамазан. Децата научават бързо чрез повторения и затвърждаване. По-добре да усвоят едно нещо много добре, отколкото много неща прекалено бързо и твърде рано.

Надявам се, че споделянето на някои от моите рамазански съвети ще ви помогне да прекарате един ползотворен месец Рамазан с децата си. Поздравявам вас и семейството ви с настъпващия месец Рамазан!

 

 

Източник: www.productivemuslim.com

Превод: Л. Чаушева 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.