Приветствие за началото на месец Рамазан 2017

 

Уважаеми братя и сестри мюсюлмани, скъпи сънародници,

Изказвам безкрайна благодарност на Аллах Теля, Който ни удостои да посрещнем отново месец Рамазан. В този свещен месец освен, че мюсюлманите говеят  и четат Корана, те честват очистването на кябе от идолите, тъй като Мухаммед (с.а.с) влиза в Мекка в този месец. Следователно пречистването е характерно за свещения месец Рамазан. В този аспект е хадиса на Мухаммед (А.С.), в който казва: „ Кога друг път ще бъдете помилвани, ако не в месец Рамазан?.“ 

Рамазан е време за взаимопомощ, извършване на добрини и даване на добър пример по пътя на духовното издигане и морално  усъвършенстване. Разбира се всеки върши добрини според възможностите си, поради което задълженията на всички не са еднакви. Всички обаче са устремени към благодатта на Аллах и са в очакване да получат берекет и рахмет от Него.

В България стана традиция  в Месец Рамазан да се провежда кампания за набиране на средства за Ислямското образование. Нека да бъдем максимално активни в това начинание, тъй като възпитанието в духа на Ислямските добродетели на децата е основна задача на всички нас. Също така посещаването на джамиите и Коран курсовете в този месец са едни от най-добрите навици, към които трябва да привикнат не само децата, но и техните родители.

Ифтарите са важен компонент на свещения месец, където ясно проличава  сплотеността на вярващите от където те черпят сили за справяне с предизвикателствата на нашето съвремие. При  материалното подпомагане мюсюлманите не правят разлика между хората по религиозен, расов и полов  принцип. Всеки, който има необходимост бива подпомаган. Това е принцип на вярващите, които следват пътя на Мухаммед (а.с.).

В този месец да не забравяме нуждаещите се, да се молим за България и за цялото човечество. Аллах да приеме ибадета на всички Ви.

 

 

Вижте още на: https://www.youtube.com/watch?v=TD43fNawbIE 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.