Стратегия на приоритетите в Мюсюлманско изповедание

На 12 юли 2017 година, сряда, Висшият мюсюлмански съвет проведе редовното си заседание за месец юли. Едни от точките от дневния ред на заседанието бяха обсъждане на предложението за възстановяване отчисленията от приходите от земеделските земи на мюсюлманските настоятелства, разглеждане на доклада на Комисията по вакъфи за отдаване на вакъфски имоти под наем и други теми свързани с вакъфските имоти. Членовете на съвета гласуваха и декларация във връзка с последните прояви на ксенофобия и ислямофобия.

Една от темите, върху които беше поставен акцент от председателя на ВМС Ведат С. Ахмед беше процесът на централизацията в Мюсюлманско изповедания. „Все още сме в процес на централизация, който не е приключил окончателно“ подчерта господин Ахмед.

Нуждата от централизация на приходите на Мюсюлманско изповедание възниква през 2013 година. Преди тази дата всички средства от земеделските земи се събират от съответните мюсюлмански настоятелства и се изразходват за нуждите на настоятелствата. Но това впоследствие се оказва проблемна практика за Изповеданието. Защото една част от мюсюлманските настоятелства извършват тези дейности от името на юридическото лице Мюсюлманско изповедание, но не ги осчетоводяват, не издават фактури. И ръководството на Изповеданието всъщност не знае къде се изразходват средствата. Обаче всички тези земи са собственост на Изповеданието и материалното отговорно лице е ръководителят на Мюсюлманско изповедание в лицето на главния мюфтия. Държавата прави проверки. Въз основа на които се установява, че вакъфските имоти се отдават под наем на определени фирми. Държавата проверява и тези фирми. Фирмите отчитат, че плащат на Мюсюлманско изповедание, обаче Мюсюлманско изповедание въз основа на това, че не получава информация не ги е осчетоводило както трябва тези приходи и се оказва, че Изповеданието грубо казано „взима пари под масата“. А това е нарушение според българското законодателство.  

По темата за централизацията на приходите на Мюсюлманско изповедание зам.-главният мюфтия Мурат Пингов споделя:

„Ние стартирахме т. нар. централизация, с цел да се избегнат тези проблеми или да сме прозрачни в нашата дейност. Всички суми, събрани от имотите се събират в една банкова сметка, която се следи от Главно мюфтийство. Но, за да не ощетим настоятелствата, направихме едно изчисление, което показа, че 30 % от тази сума е нужна за нужди на самите мюсюлманските настоятелства. Тази сума се изпраща като субсидия на настоятелства. А останалите се изразходват за изплащане на заплати на служителите на мюфтийствата, имамите, ваизите и за извършване на религиозно-възпитателната дейност в страната.“  

Поради закъснение при превеждане на отчисленията за някои мюсюлмански настоятелства на заседанието бе предложено Комисията по бюджета да регламентира една практика на приоритетите, която да осигури приоритетното изразходване на сумите определени по бюджет. Тъй като понякога се получава вакуум от приходи поради струпване на много дейности в определени периоди от годината. За да се избегне ощетяване поради закъснение при изплащанията е необходими комисията да предложи пред Висшия мюсюлмански съвет приоритетна рамка за изплащане на заплатите, данъците или организиране на някакви мероприятия. Също така бе поставен въпроса за по-честото осведомяване на членовете на Висшия мюсюлмански съвет и районните мюфтии по отношение на състоянието на приходите и разходите на изповеданието, за да бъдат информирани навреме и заинтересованите страни.

 

Юзлем Тефикова 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.