Представена е книгата „Джамии и месджиди в България“

 

 

На 12 юли 2017г., сряда, в централната сграда на Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България – София беше представена книгата на проф. Любомир Миков „Джамии и месджиди в България“. Тя е издадена от издателство на БАН „проф. Марин Дринов“ с финансовата подкрепа на Главно мюфтийство. На събитието  присъстваха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, авторът на книгата проф. д-р Любомир Миков, рецензентите проф. Орлин Събев и преподавателят от Висшия ислямски институт Айдън Юмеров, заместник главните мюфтии, директорът на ДУ „Нювваб“ гр. Шумен Шериф Хюсню, районни мюфтии, преподаватели от ВИИ, писатели, интелектуалци, студенти и други любознателни читатели.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи благодари на автора и организаторите на събитието и каза: „Този труд е много важен за нас. Разказва за нас, какви сме, кои сме.  А когато разказваме за себе си, значи сме постигнали много. Защото хората се страхуват от това, което не познават.“

В този труд проф. Миков дава обективно описание на ислямските храмове в България, интериора и символиката в тях. В изследването се коментират артефакти от 88 джамии, между които има и месджиди, както и няколко много специфични архитектурни съоръжения, които са ползвани като открити джамии, защото са строени без покрив и с една стена. Включените храмове в изследването са строени предимно до началото на ХХ век, повечето от които са действащи, като има и такива в руини или преустроени за нерелигиозни цели. Оказва се, че 12 от джамиите са от национално значение, споделя проф. Миков.

Юзлем Тефикова 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.