Висшият мюсюлмански съвет награждава за добри дела

 

На 13 юли 2017., четвъртък, в сградата на Главно мюфтийство се проведе среща между членовете на Комисията за учредяване на награда „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“, която се учредява от Висшия мюсюлмански съвет и ще се дава за принос за развитието на Мюсюлманското изповедание в Република България. Комисията, която е избрана от Висшия мюсюлмански съвет, се състои от Ведат Ахмед, Айдън Юмеров и Селятин Мухаррем. Те са ангажирани да изготвят процедурата за връчването на ежегодната награда, която ще се дава на името на Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди, който е първият главен мюфтия на мюсюлманите в България, избран  на 8 декември 1910 г., когато започва да функционира Главното мюфтийство. Затова наградата ще се връчва ежегодно на 8 декември. Наградата ще се състои от плакет, удостоверение и парична сума.

Целта на наградата е да се удостоят с публично признание лица с ярки постижения и принос в развитието на Мюсюлманското изповедание в страната и да се популяризират техните примерни деяния, които ще допринесат за разширяване на кръга на добрите и примерните постъпки и дейности в обществото.

Всяка година ще се присъждат до пет награди - за членове на мюсюлманската общност в България и други граждани, имащи отношение към проблемите на Мюсюлманското изповедание. Поводите за удостояване с наградата могат да са: дългогодишна полезна дейност за Мюсюлманско изповедание, висока морална постъпка или действие за издигане на авторитета или развиване на дейността на изповеданието, реализиране на уникален или образцов проект, свързан с дейността на Мюсюлманско изповедание, публикуване на труд, извършване на проучване или осъществяване на  проект и други съществени дейности.

Мотивираните номинации за присъждане на наградата ще се правят от имамите, членовете на мюсюлманските настоятелства, районните мюсюлмански съвети и Висшия мюсюлмански съвет, мюсюлманските училища, районните мюфтийства и Главно мюфтийство, както и с подписка от членовете на мюсюлманската общност в България.

Комисията определи датата 31 октомври 2017 година за последен срок за номиниране на добрите дела. До 10 ноември Комисията ще трябва да оцени постъпилите предложения. А на 8 декември ще бъдат връчени с церемония първите награди за принос „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“.

Номинациите за награда се изпращат писмено до Комисията. 

 

За връзка: 

Адрес: 1301 София,

ул . „Братя иладинови” №27

тел. 02/981 60 01

факс: 02/980 55 51

email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

Юзлем Тефикова