Джамията Ал-Акса в Йерусалим – затворена вече пети ден

 

Вече няколко дни една от светините в исляма - джамията Ал-Акса в Йерусалим е затворена за мюсюлманите.

 До това се стигна след сблъсъци на палестинци с израелските служби за сигурност в Стария град в петък, 14.07.2017 година, в непосредствена близост до джамията. По информация на QudsNewsNetwork, трима палестинци и двама израелски полицаи са убити при сблъсъците, а като следствие от това Израел предприе безпрецедентни мерки за сигурност.

Достъпът до Месджид ал-Акса е затворен, съответно са забранени молитвите в храма. Забранен е и езанът, призивът за молитвата. Затворени са всички търговски обекти на територията на Стария град, единственото на които десетки палестинци разчитат за препитанието си.

През последните дни на входовете на джамията са инсталирани рентгенови системи за проверка, които да контролират движението на палестински граждани. Въпреки нововъведените строги мерки за сигурност от страна на израелските власти, израелци и туристи продължават да посещават необезпокоявани Месджид ал-Акса, предава информационният канал QudsNewsNetwork.

В знак на протест срещу случващото се и новия пропускателен режим палестинците мюсюлмани през последните дни се събират пред входовете на Свещената джамия и отслужват молитвите си там, извън нея.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди смъртоносната атака, която доведе до смъртта на петима, но изрази притеснението си, че предприетите мерки за сигурност от страна на Израел може да доведат до ескалация на напрежението. Подобна е и позицията по отношение на случващото се на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш.

В официално писмено изявление на говорителя на Гутереш Стефан Дюжарик се казва: „Този инцидент потенциално може да провокира по-нататъшно насилие. Всички трябва да действат отговорно, за да се избегне ескалация“.

По повод притесненията, че Израел може да предприеме промяна статуквото на свещените места в Йерусалим, Дюжарик написа: „Светостта на местата за религиозно поклонение трябва да се уважава, те трябва да бъдат място за размисъл,  а не са насилие“.

Палестинци отслужват колективно молитвата си пред затворените врати на Ал-Акса

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: QudsNewsNetwork

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.