Приключи 11-тото национално състезание по основни познания за исляма

 

На 12  септември вторник, приключи националното състезание по основни познания за исляма. Домакин на събитието беше ДУ Момчилград - РМ Кърджали. Състезанието се проведе на два етапа.

Първият етап се състоя на 11 септември в сградата на ДУ Момчилград, където участниците решаваха тест, явиха се на устен изпит, участваха  в спортни и развлекателни игри и екскурзия до джамията „Йеди къзлар“ в с. Подкова.

Вторият етап  на състезанието се състоя в читалище „Нов живот“ гр. Момчилград, която беше културно-художествена програма. Тук участваха деца от 12 РМ, които показаха своите умения в пет категории: четене на Коран, четене на езан, рецитиране на стихотворение, изпълнение на иляхи и представяне на сценка на религиозна тематика.

 Програмата се откри с четене на айети от Свещения Коран от имама на джамията „Селимие“ в гр. Одрин. След което бяха отправяни приветствия от домакина Бейхан Мехмед - районен мюфтия на Кърджали и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

В края на културната програма  бяха обявени имената на децата, които показаха максимални постижения в различните нива и възрастови категории. След оценката на журито - Халил Ходжов, Сами Фазлийски и Орхан Осман- се обявиха победителите в първо ниво,  категория от 6-10 години - Салих Джихан от РМ Пазарджик, категория от 11-13 години - Гюлизар Сеид от РМ Айтос, категория от 14-16 години - Танжу Христов от РМ Разград. Победител във второ ниво е Есма Метевска от РМ Смолян, трето ниво - Айлин Вуйчева от РМ Смолян и победителят от четвърто ниво е Фатме Авушина от РМ Благоевград. Тази година първенците получиха парична награда от 150 лева, плакет и златна паричка, Коран с електронен четец, училищна чанта с училищни пособия и книги от изданията на Главно мюфтийство. 

Сред гостите на събитието бяха заместник  главният мюфтия Бирали Бирали, някои от районните мюфтии,   гости от Република Турция - мюфтията на гр. Одрин Емруллах Узум, имамът на джамията „Селимие“ Алпджан Челик и Ходжа Нури Боджекбакан,  председателят на общинския съвет в Момчилград Юмер Хюсеин,  директорите на духовните училища -  Ахмед Бозов - директор на ДУ Момчилград и Шериф Хюсню- директор на ДУ „Нювваб“ гр. Шумен. 

„Доволни сме от резултата. Целта ни беше да зарадваме децата, които се трудиха неуморно в продължение на два месеца и показаха голям успех на това състезание. Подготвихме награди за всички. Нямаше дете, което да тръгне без награда от състезанието. Защото всички те са победители!“ споделиха организаторите.

Юзлем Тефикова 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok