104-годишна жена от Индонезия е сред най-възрастните хаджии за 2017 година

 

 

Историята на Ибу Мариа Маргани Мухаммед от Индонезия за кратко време обиколи арабските медии и социалните мрежи тази година. Историята на възрастната индонезийка е впечатляваща с това, че на достойната за уважение възраст от 104 години тя успя да изпълни успешно хадж през 2017 година. Това я нареди сред най-възрастните мюсюлмански поклонници в кралството на Саудитска Арабия.

„Елхамдулиллях, отивам в Мекка. Елхамдулиллях, отивам на хадж.” – с тези думи столетницата от Индонезия пристигнала на международното летище на името на Крал Абдул Азиз в Мекка през последните дни на август тази година. По информация от Консулството на Индонезия здравното състояние на Ибу Мариа е добро и предполага възможност да извърши всички ритуали по хаджа без особено затруднение, пише Islamhashtag.com.

Възрастната индонезийка е за втори път в кралството. Последно жената е била там преди повече от 10 години, когато на 90-годишна възраст е извършила умра.

Предвид достолепната си възраст 104-годишната Ибу Мариа Маргани Мухаммед е била включена в списъка с гостите на краля за хаджа през 2017 година. Възрастната жена е била една от общо 221 000 индонезийци, които са били на хадж в Саудитска Арабия тази година. Други близо 3.2 млн. души от Индонезия са в списъка с чакащи да извършат поклонението хадж, което прави средно 37 години чакане от всеки кандидат-хаджия да дойде редът му. 10-часовият самолетен полет от Индонезия до Саудитска Арабия и цената на пътуването за поклонение превръщат хаджа за повечето индонезийци в преживяване, което в най-добрия случай може да си позволят само веднъж в живота.

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Islamhashtag.com

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.