ООН: Случващото се в Мианмар е класически пример за етническо прочистване

 

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Ал-Хусейн определи операциите срещу малцинството на рохингите в Мианмар като „класически пример за етническо прочистване”. Това заяви в свое изказването Ал-Хусейн в Женева в понеделник, като с тези думи беше открита 36-ата сесия на Съвета за правата на човека, предава CNN.

По думите на върховния комисар за правата на човека на ООН операцията на мианмарските сили за сигурност срещу етническото малцинство на мюсюлманите рохинги е несъизмерима и в разрез с основните принципи на международното право.

От получени сателитни снимки на Human Rights Watch става ясно как военните на Мианмар изгарят цели села на мюсюлманите рохинги, каза още в изявлението си Ал-Хусейн. По този повод той призова правителството на Мианмар да престане с твърденията, че рохингите сами подпалвали селищата си, тъй като това не отговаря на действителността.

След повече от две седмици на кръвопролития в Мианмар в неделя бунтовниците от Армията за спасение на рохингите в Аракан обявиха едномесечно едностранно примирие, като призоваха правителството на Мианмар да предприеме същото, за да може в размирната провинция Рахин да влезе хуманитарна помощ. Предложението обаче беше отхвърлено от властите на Мианмар с отговора, че не преговарят с терористи.

От началото на военната операция срещу рохингите на 25 август 2017 година вече има стотици убити, а броят на бежанците, които по принуда са преминали през границата в съседен Бангладеш, е достигнал поне 313 000 души. 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: New York Times

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.