Мюсюлманката Халима Якуб е новият президент на Сингапур

 

На 13 септември 2017 година мюсюлманка зае президентския пост в Сингапур, с което се превърна в първата жена президент в историята на азиатската държава.

63-годишната Халима Якуб, която е мюсюлманка и ходи забрадена, е представител на малайското малцинство в Сингапур. Тя зае длъжността  автоматично, след като двамата й съперници за президентския пост Салех Марикан и Фарид Хан отпаднаха от надпреварата заради кандидатури, които не отговарят на изискванията. Един от критериите към кандидатите, които идват от частния сектор, е да имат минимум 3 години опит в управлението на кампания с капитал от минимум 500 млн. сингапурски долара. Марикан и Хан обаче нямат подобен опит, с което не отговарят на това изискване.  Така  единствената сред кандидатите дама бе обявена за президент на Сингапур, без реално избори да са се провеждали.

Денят на президентските избори в азиатската страна беше изпълнен с критика и недоволство във връзка с протичането на избора.

Халима Якуб ще встъпи официално в длъжността на президент на Сингапур в четвъртък, 14 септември тази година.

Сингапур е островен град държава, който е разположен в югоизточната част на Азия. Населението на страната наброява около 5 млн. души, което я превръща в една от най-гъсто населените страни в света. На територията й съжителстват представители на най-различни народности, етноси и религии. Преобладават китайците, след което се нареждат малайците, индийците и други.Освен това Сингапур е дом на около 10 различни религии. Близо 3/5 от населението на страната изповядва будизъм, а мюсюлманите са около 15% от населението, предимно представители на малайското малцинство в страната.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Gaya Chandramohan

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.