Обръщение на главния мюфтия по случай първия учебен ден

Бисмилляхиррахманиррахим,

Първият учебен ден е завръщане към науката. Като науката или по-точно знанието е едно от качествата на Аллах Субханаллаху Теаля. Значи, всеки, който се обръща към науката, към знанието се завръща към Аллах Субханаллахи Теаля. Това от една страна е голямо достойнство, от друга страна е голяма отговорност. Всеки един на този свят има отговорност пред Аллах Теаля, пред себе си и пред хората, които го заобикалят.

Първият учебен ден е израз на радост и в същото време израз на отдължаване това, което ние дължим на Аллах Субханаллахи Теаля. Учениците започват да се обучават отново, най-вече първокласниците, които започват да навлизат в дълбините на науката. Заедно с това отговорност имат и родителите, защото е тяхно задължение да напътват техните деца да изучават науката, тъй като науката е най-доброто нещо, към което родителите  могат да насочат децата си. Не по-малка е отговорността на учителите, защото те  са призвани да дават науката на учениците, да живеят с техните проблемите и да се грижат за духовното им възпитание. Ето защо учителската професия е свято дело!Може би всеки може да завърши университет или някаква степен на образование, обаче не всеки може да стане учител!

Различното от миналите години е, че в нашите средни духовни мюсюлмански училища ние приемаме две паралелки. Едната е за девети клас и едната е за осми клас. Tова ни показва, че от една страна учителите и възпитателите в тези училища от друга страна ние като Мюсюлманско изповедание трябва да положим максимално повече грижи и максимално повече усилия. Да дадем това, което е необходимо на нашите ученици и най-вече да подсигурим техния уют, техния добър начин на възпитание.

Тези, които са избрали тези училища, те са избрани от Аллах Субханаллахи ве Теаля. Защото науката като цяло е задължение на всеки един човек. Обаче религиозната наука е път не само към духовното извисяване, а е път към лидерството, път към това човек да постигне своите цели като се позовава преди всичко на Коран-и Керим и сюннета на Мухаммед (с.а.с).

Ето защо тези ученици, които са избрали да учат в средните мюсюлмански духовни училища трябва да знаят, че те не са като останалите. Те имат предимство да бъдат избрани да бъдат насочвани от Аллах Субханаллахи ве Теаля. Те имат предимството да бъдат пример за останалата част от учениците! Те имат предимство да покажат как, по какъв начин човек трябва да живее на този свят.

         В този ден, аз пожелавам на всички, които са избрали този път да бъдат твърди в техните усилия, да бъдат постоянни в търсенето и  усвояването на науката, да бъдат единни и да разчитат на Аллах Субханаллахи ве Теаля. Те наистина ще са тези, които ще получат лидерските качества и ще станат хора, които да ръководят обществото, в което живеят.

Д-р Мустафа Хаджи

Главен мюфтия на мюсюлманите в Република България 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.