Председателят на Народното събрание Димитър Главчев посети Районно мюфтийство – Монтана

 

В рамките на визитата си в град Видин на 16 септември 2017 година председателят на 44-ото Народно събрание Димитър Главчев уважи поканата на районния мюфтия на Монтана Неджати Али да посети джамията „Осман Пазвантоглу“ в град Видин.

По време на посещението си Главчев беше придружаван от кмета на Видин инж. Огнян Ценков,  областния управител на Видин Албена Георгиева, народни представители и други официални лица. Делегацията разгледа джамията, която е национален паметник на културата, както и библиотеката на Осман Пазвантоглу.

Домакините запознаха гостите с историята на мюсюлманския храм, в чиято сграда към момента се помещава и офисът на Районно мюфтийство – Монтана. Джамията и библиотеката са двата обекта от ансамбъла на Осман Пазвантоглу, които са останали съхранени до наши дни.

От своя страна районният мюфтия на град Монтана Неджати Али също бе сред официалните гости на тържеството по случай 201 години от рождението на Екзарх Антим Първи в град Видин. Именно честването на годишнината бе основен повод за посещението на председателя на Народното събрание Димитър Главчев в града.

Честванията започнаха с тържествена литургия в катедралния храм „Свети Димитър Солунски” и продължиха с молитва пред мавзолея на духовника, който се намира в двора на видинската митрополия.

В рамките на същия ден, 16 септември тази година, районният мюфтия Неджати Али и останалите официални лица заедно присъстваха и на откриването на новата академична година за новооткрития в град Видин филиал на Русенски университет „Ангел Кънчев“. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.