Преподаватели от Висш ислямски институт представиха България на международната конференция „Ислямско образование в Европа”

 

В периода 14-16 септември, 2017 година в босненската столица Сараево се проведе международна конференция на тема „Ислямско образование в Европа”.Академичното мероприятие беше организирано по случай 40-ата годишнина на Факултета по ислямски науки на Сараевски университет. Организатори са Факултетът по ислямски науки, изследователският център Center for Advanced Studies и други.

В конференцията участие взеха и преподавателите от Висшия ислямски институт (ВИИ) в София д-р Сефер Хасанов и д-р Ариф Абдуллах, който е и председател на Научно-изследователския център към ВИИ.

            Тридневната академична среща се проведе в общо 8 панела, в рамките на които бяха представяни доклади от учени, изследователи, педагози и други заинтересовани по темата от общо 12 страни (САЩ, Малайзия, Великобритания, Турция, Германия, Белгия, Австрия, Украйна, Русия, България, Белгия, Босна и Херцеговина).

            Участниците обсъждаха проблемите, предизвикателствата и потенциала на ислямското образование в Европа. Обърнато беше внимание на статута на ислямското образование в държавните образователни институции, както и формите на формално и неформално ислямско образование в Европа. Дадени бяха предложения за иновации в учебните процеси в рамките на духовното ислямско образование в Европа.

Автор: Л. Чаушева

 

Снимки: Center for Advanced Studies

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.