ООН поиска „цялостен, неограничен достъп” до Мианмар

След проведеното извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН следователите на организацията по въпросите за правата на човека заявиха, че им е необходим „цялостен, неограничен достъп” до Мианмар, за да се проучи на място сериозната и все още продължаваща криза, предават световните агенции.

„За нас е важно да видим със собствените си очи местата на предполагаемите нарушения.” – това заяви Марзуки Даръсман,  ръководителят на мисията за установяване на факти, която е подкрепена от ООН. С тези думи той аргументира искането на „цялостен, неограничен достъп” до местата на конфликта.

По повод искането от страна на следователите първоначалната позиция на Мианмар беше отказ, а ООН призова страната да преосмисли решението си.

Малко по-късно на 19 септември тази година (вторник) лидерът на Мианмар Аун Сан Чу Си за пръв път проговори по случая с кризата смюсюлманите рохинги. Тя заяви, че не се страхува от "международно разследване и наблюдение" на управлението на правителството в страната, предава BBC.

В рамките на първото си национално обръщение по повод насилието към рохингите Аун Сан Чу Си заяви още, че повечето хора от малцинството на мюсюлманите рохинги не са избягали и че насилието в страната е преустановено. По думите й от 5-и септември до момента е нямало въоръжени сблъсъци или операции по прочистване.

Лидерът на Мианмар, който има Нобелова награда за мир, посреща вълни от остра критика от цял свят заради срамното си мълчание около насилието срещу рохингите в продължение на месец от началото на конфликта в Мианмар.

 

Автор:Л. Чаушева

Снимки:Global Risk Insights 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.