В Истанбул се проведе среща на страните от D-8 (Ислямската осморка)

 

На 19 октомври 2017 година в Истанбул, Турция се проведе 17-ата поред сесия на Съвета на D-8 – организацията, известна още като Ислямската осморка.

В нея членуват държавите Турция, Бангладеш, Египет, Индонезия, Иран, Малайзия, Нигерия и Пакистан.

Темата на тазгодишната среща беше „Разширение на възможностите са сметка на сътрудничество”. В нея участие взеха домакинът Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция, както и министрите на външните работи на всичките страни членки, както и техни делегати.

Сред присъстващите бяха още генералният секретар на ОЕС Халил Ибрахим Акча, генералният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Юсеф бен Ахмед Ал-Отаймеен, първият заместник на генералния секретар на Организацията на черноморско икономическо сътрудничество Тахмин Бурджуоглу и други.

В рамките на срещата бяха разгледани и дискутирани най-важните и актуални посоки за развитие на страните от организацията. Участниците обсъдиха още краткосрочните и дългосрочните цели пред съюза и стратегиите за действието му.

 Президентът на Турция Реджеп Ердоган на едно от заседанията заяви, че броя на страните членки на D-8 трябва да се увеличи. Кои точно страни биха могли да се включат  ощетой не уточни.

 

Източник: Islam Today

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.