Организации от цял свят обсъждаха кризата с мюсюлманите рохинги на среща семинар в Истанбул

 

Правителствената служба за бедствия и кризисни ситуации на Турция съвместно със Съюза на неправителствените организации от мюсюлманския свят и пакистанската организация „Ал-Хидмат“ беше домакин на консултационна среща по повод кризата с мюсюлманите  рохинги.

Срещата семинар се проведе на 7 ноември 2017 година в Истанбул. В нея участие взеха 27 различни правителствени и неправителствени организации от цял свят.

Целта на организаторите беше да се обсъдят начини за оказване на помощ на онеправданото малцинство на мюсюлманите рохинги, както и да се противостои на зверствата от страна на мианмарските власти и расистките нагласи сред общество в Мианмар.

Участниците в консултационната среща в Истанбул излязоха с официална декларация, в която настояват мианмарското правителство да се грижи за опазването живота на хората, които населяват териториите на страната, без значение дали имат гражданство или не, както и да даде право на мюсюлманите рохинги да се завърнат в Мианмар.

Представителите на общо 27-те организации от цял свят, взели участие на срещата в Истанбул, искат Мианмар да допусне незабавното изпращане на хуманитарни работници и лекари до размирните конфликтни зони.

Те поискаха още масовите и алтернативните медии да работят в посока коректно отразяване на кризата с мюсюлманите рохинги и да  представят проблема като хуманитарен, а не като религиозен въпрос. В декларацията се казва още, че роля на образователните институции е да насърчават младите хора да говорят за случващото се в Мианмар в социалните мрежи.

Сред взетите на срещата решения бяха всички организации участници да работят екипно и координирано, така че да се постигне оптимален резултат за справяне с кризата. Набирането на средства на национално и международно ниво ще продължи, а сред поставените цели е да се осъществят контакти с местни неправителствени организации, които вече работят на териториите на Мианмар и Бангладеш.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: ICNA Relief Canada 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.