Общите проблеми на мюсюлманите в София и в парижкото предградие Клиши-ла-Гарен

 

Проблемът с недостига на джамии в София явно съществува и във френската столица Париж. В петъчния ден на 10 ноември 2017 година дори се стигна до напрежение, след като местни жители и представители на властите се опитаха да възпрепятстват мюсюлманите да отслужат на открито петъчната си молитва. Това се случи в предградието на Париж Клиши-ла-Гарен, предава ABC News.

При спречкванията няма пострадали. И двете страни в спора обаче изглежда не отстъпват от своите позициив диспута около мястото за молитва в града, предава още медията.

Държейки голям транспарант с надпис "Спрете незаконните улични молитви", кметът на Клиши Реми Мюзо поведе група от повече от 100 демонстранти в демонстрация, целяща да разубеди няколко десетки мюсюлмани да се молят на пазарния площад. От няколко месеца местни последователи на исляма се събират там всеки петък в знак на протест срещу затварянето на ползвано доскоро помещение за молитва.

Снимка: AP/ Thibault Camus

Мюсюлманите скандираха на арабски "Аллах е велик!". По-голямата група демонстранти им отвърна с пеене на висок глас на френския химн. В последвалото спречкване между групите бе скъсан носеният от мюсюлманите транспарант, на който пишеше "Обединени за голяма джамия в Клиши". 

След като двете групи се разделиха, представители на полицията с щитове се подредиха в барикада, а мюсюлманите пристъпиха към отслужването на петъчната молитва, предава още ABC News.

След края на спречкването мюсюлманите започнаха да ръкопляскат, а кметът на Клиши Реми Мюзо се закани следващия петък да е отново на същото място.

„Ще идваме всеки петък, ако е необходимо.“ – заяви градоначалникът.

Хамид Казид, който е председател на Съюза на мюсюлманските асоциации в Клиши и който водеше петъчната молитва на 10 ноември, каза, че мюсюлманската общност ще продължава да се моли на открито, докато не се пристъпи към диалог за решаване на проблема, предава ABC News.

Доскоро мюсюлманите във френското предградие наемали от Общината голяма зала, която ползвали като молитвена. В последствие обаче кметът на Клиши решил, че мястото ще се преустройва в голяма библиотека с капацитет 60 000 читатели. И през март тази година помещението било затворено.

Според общинските власти в Клиши местните мюсюлмани може да се молят в открития миналата година в парижкото предградие ислямски център за култура и молитва, който вече се ползва от стотици хора. Според представители на мюсюлманската общност обаче сградата е прекалено малка, отдалечена и не отговаря на стандартите за сигурност.

Припомняме, че подобен сюжет се разви и в родната ни София през май, 2011 година. Тогава в столицата се стигна до сблъсъци между симпатизанти на „Атака“ и мюсюлмани, събрали се за отслужването на петъчната молитва пред джамията „Баня Башъ“. Случаят доведе до завеждане на дело в Страсбург от един от пострадалите при сблъсъците мюсюлманин Вели Караахмед.

Снимка: Darik News

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за събитията пред софийската джамия от май 2011 година, като страната ни трябваше да плати близо 8000 евро по делото.

Припомняме също, че сблъсъците през май 2011 година започнаха от протест на „Атака“ заради звука от високоговорителите от минарето на джамията в центъра на София.

В подадената жалба в Съда в Страсбург беше посочено, че националистите са провокирали хората около джамията, замервайки ги с камъни и яйца и палене на молитвени килимчета. Според жалбоподателя с пасивното си поведение полицията не е осигурила ефективна защита на хората, събрали се за молитва. Присъдата се основаваше на текста от Конвенцията за защита на основните права и човешките свободи за правото на всеки на свободно вероизповедание, без дискриминация по пол, раса и етническа принадлежност.  

Автор: Л. Чаушева 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.