Джамията еистория, наука, равенство и обич

 

(Представяме Ви един текст на тема „Джамията е история, наука, равенство и обич“, който не е част от конкурса „Джамията в моя живот“. Получихме го на електронната поща доста след края на провелия се конкурс. Но смятаме, че е това е есе, което заслужава вниманието на всички ни, затова го публикуваме тук. И изказваме специалните си поздравления към автора на текста – Кадер Сахлем, която се оказа и  наш колега, служител в Районно мюфтийство – Русе.)

 

Джамията е история не само на една религия, но история на всеки вярващ човек. На това свещено място се преплитат хиляди съдби…

Първото нещо, което Пратеникът (с.а.с.) прави след Преселението, е построяването на джамия!

Тази джамия е едновременно символ на религиозния и социалния живот… символ на вярата!

Джамиите са едни свещени следи, които мюсюлманите са оставили и оставят в историята; където и да отидат, те построяват нова джамия, за да разпространят своята вяра и именно затова тя е нещо повече от една архитектурна постройка – джамията е една безсмъртна и вечна история. Като една врата, която се отваря към миналото, и един прозорец, отворен към бъдещето!

Джамията е наука!

Защото когато един мюсюлманин влезе в джамията – той отваря сърцето си за духовното, а съзнанието си - за нови знания!

Джамията в историята винаги е била извор на знания и нови познания!

Джамията е равенство!

Защото когато един мюсюлманин влезе в джамията, той оставя след себе си всичко земно, което притежава, и се отдава изцяло на Аллах!

Всички неща, които сме придобили на земята, в джамията нямат никаква стойност. Това, което единствено има значение, са нашата вяра, нашите мисли и делата ни.

Джамията е обич!

Защото само знанието, придружено с обич, може да се превърне в хилядолетна история! Където има джамия, там има и обич, и разбирателство между хората.

Джамията е не само история, наука, равенство, обич, вяра, търсене, но тя е и намиране – намиране на себе си, своята същност и идентичност в обърканите и забързани времена , в които живеем.

 

Джамията е подслон за нашите души завинаги!

 

„ Джамиите са само за Аллах и затова не зовете никой друг заедно с Аллах.”

                                                                  (Свещен Коран, Сура „Джин“ : 18)

Рисунка на Емине Ахи Геройска - получила поощтрителна награда в трета възрастова група (18-25 г.)

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.