Председателят на Висшия мюсюлмански съвет говори на международен форум за предизвикателствата пред мюсюлманската общност в България

 

Центърът за икономически и социални изследвания (ЕСАМ) бе домакин на 26-ия конгрес на Международния съюз на мюсюлманските общности, който се проведе в Истанбул на 14-15 ноември. Конгреса се проведе с участието на над 100 представители на неправителствени и религиозни организации, академични институции и политически движения от близо 50 страни. Конгресът се проведе под заглавието „Глобални кризи – ислямският свят и Западът“.

На конгреса, който от различни аспекти разгледа проблемите и предизвикателствата пред мюсюлманските общности от САЩ до Малайзия и от Англия до Буркина Фасо, се представиха академични, социални, политически и икономически анализи.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед също бе сред взелите участие на форума. Той представи на вниманието на присъстващите състоянието на мюсюлманската общност в България и предизвикателствата пред нея, акцентирайки основно върху проблемите, но и отбелязвайки позитивите в процеса на влизане в Европейския съюз. Ахмед отбеляза, че пред мюсюлманите в България много сериозно на дневен ред стои въпроса за съхраняване на идентичността им в контекста на интеграционните процеси, които понякога се превръщат в асимилационни. Той също подчерта, че ислямофобските действия остават безнаказани, като посочи за пример, че извършителите на нападението срещу молещите се мюсюлмани в Софийската джамия не са наказани до момента.

Той посочи още, че понастоящем българските мюсюлмани имат възможност за намиране на по-доходоносна работа в западните страни, както и повече възможности за религиозно просвещаване, породено от запознанството с различни култури и практики. Това се вижда и в изследванията, а именно, че българските мюсюлмани, особено младежите, работещи в западно-европейските страни стават по-привързани към религията си. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.