5 важни неща за успеха в животаспоред Корана

 

Всички в живота се стремят към успех, но не всички достигат до желаните       успехи. Причините за това са много и различни,  но главната причина е     липсата ни на информираност за основните принципи, на които се гради всеки   един успех. Тук на помощ идва отново Свещеният Коран, в  който се съдържа   всичко необходимо за развитието на личността и постигането на щастие както   в живота ни на земята, така и във Вечността.

Пет са принципите, които ще ни помогнат да постигнем желания успех.

1. Всяка дребно нещо е от значение

 Свикнали сме да мислим, че на живота ни оказват влияние само големите и важни събития и не обръщаме внимание на дребните такива, макар че съвкупността от тези дребни на глед неща и мигове оформят нашето настояще и бъдещето ни, затова цената на дребните неща е много голяма.

Аллах казва в Корана:

فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ * وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ

„Този, който е извършил макар и колкото една прашинка добро, то ще бъде записано в книгата на неговите деяния и Всевишният ще му въздаде за това. Този, който е извършил и за една прашинка зло, то също ще бъде записано и за него също ще му бъде въздадено. Аллах не постъпва несправедливо с никой”.

(Тафсир на Ал-Мунтахаб на сура „Земетръсът”: 7-8 ейет)

 

В тези айети Създателят напомня за голямата важност и на изглеждащите ни като незначителни неща. Ръководейки се от тези айети ние сме длъжни да планираме своя ден, така че никаква дреболия да не остане без внимание. Така изработена стратегията ни за деня е ключ към нашия успех.

 

2. Безкрайната цена на времето

Времето – това е най-ценното, което ние притежаваме, то е, което никога не достига на този, който го цени, и е в излишък за онзи,  който не го цени и даже го убива.

Времето, това е великата милост на Аллах и него нито можем да върнем назад, да го складираме или да го дадем назаем. Сам Създателят се кълне във времето.

وَالْعَصْرِ * إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ * إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

„Кълна се във времето, в което стават много чудесни явления и назидания, в което всеки човек по някакъв начин е наказан, за това че се ръководи от нечестиви желания и страсти, с изключение на тези, които с увереност в Аллах са извършвали благочестиви деяния, спазвали са и изпълнявали предписанията на Аллах и съветвали другите да се придържат към истината в своите убеждения, думи и постъпки, съветвали другите да търпят трудностите, стоящи пред тях, като се придържат  към религията. Те ще бъдат спасени, няма да понесат укори и ще преуспяват в този и в другия живот.”

 (Тафсир на Ал-Мунтахаб на сура „Следобедът“)

 

Важен фактор се явява правилният избор на задачите. От набелязаните задачи ще зависи и времето, необходимо за тяхната реализация. 

                 3. За всеки проблем има решение

Нашият живот е изтъкан от поредица от неуспехи и успехи, затова е необходимо да се приемат като даденост определени неща от нашия живот. Да се освободим от проблемите окончателно е невъзможно. Затова за всеки проблем може да се намери решение, като за това свидетелства и Свещеният Коран:

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا * إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

„Ето това е част от Нашите милости към теб. Бъди уверен в милостта на Всевишния. Защото след всяка тегоба следва голямо облекчение, свързано с нея. Наистина, след тегобите следва голямо облекчение”.

 (Тафсир на Ал-Мунтахаб на сура „Разтварянето: 5-6 айет)

 

Облекчението, което следва след трудностите, ни напомня, че при наличието на какъвто и да е проблем ще се намери решение.

 

4. Увереност и упование в Аллах

     Целият този свят е създаден от Всевишния и Той го управлява във всеки един момент. Нищо на света не се извършва без Божията воля. Този, който не приема този факт и в своите действия се надява единствено на себе си, той е обречен на неуспех и губи увереност в своите сили.

 

В Корана Аллах казва:

 

إِن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ

„Ако Аллах Ви помогне, никой не ще може да Ви попречи. А ако Той Ви остави, то кой би могъл да Ви помогне след Него. И нека само на Бог се уповават вярващите.”

 (Тафсир на Ал-Мунтахаб на сура „Ал-Имран”: 106 айет)

 

Необходимо е да се уповаваме само на Всевишния, поверявайки Му напълно своята съдба, без никакво съмнение и тогава в нашите сърца ще се възцари покой, който никой няма да е в състояние да наруши. Така ние ще имаме вътрешна увереност, че ще можем да изпълним замисленото и Аллах няма да ни остави без Своята помощ.

 

5. Вярата – източник на волята

     За да постигнем определени цели е необходимо да проявим волеви усилия и старания. Слабата воля се явява като главно препятствие при тяхното изпълнение. Затова Аллах в Корана ни призовава да проявяваме воля и усърдие, както при светските проблеми, така и в богослужението.

 

وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ

„Тези, които са положили всички усилия за Нашата кауза, търпели са несгоди за победата на Нашата вяра и религия, Ние ще ги поведем по прекия път към истината и доброто. Аллах помага на добродетелните, поддържа ги и ги води към успех.”

 (Тафсир на Ал-Мунтахаб на сура „Паякът“:69

Източник на волята се явява силната вяра в Аллах, в това, че Той ще ни помогне да достигнем желаните цели, като намираме в себе си сили да се движим към нея.

 

Отправяме дуа Аллах да ни ръководи в тези принципи, за да постигаме успех в делата си.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.