Лекари без граници: 6700 са убитите мюсюлмани рохинги през първия месец от началото на последната криза

 

 

Снимка: USA Today

 

По информация на международната хуманитарна организация „Лекари без граници”, която е със седалище в Женева, броят на мюсюлманите рохинги, убити само през първия месец от началото на последните конфликти през август 2017 година, е 6 700 души. В това число броят на убитите деца на възраст под 5 години е 750.

Статистиката на независимата организация се отнася за периода от 25 август до 24 септември 2017 година – само един месец. А резултатите бяха оповестени в четвъртък, на 14 декември 2017 година.

Правителството на Мианмар обаче не признава да има прояви на насилие към малцинството на рохингите. По негови данни жертвите за първите седмици на конфликта са само около 400, в това число 376 са били „терористи”.

 

         Представителите на малцинствената общност на мюсюлманите рохинги в Мианмар, които са избягали от страната, е 620 000, сочи статистиката на „Лекари без граници”. Данните са получени чрез проучвания сред рохингите, които към момента са намерили убежище като бежанци в Бангладеш. Проучванията са общо 6 и са обхванали близо 2500 домакинства в претъпканите и с лоши санитарни условия бежански лагери в Бангладеш.

 

Снимка: USA Today

         Припомняме, че конфликтите между малцинството на рохингите и мианмарските власти са много стари, но последната вълна се надигна през лятото на 2017 година. На 25 август се стигна до сблъсъци между представители на местната малцинствена мюсюлманска общност в провинция Рахин в западен Мианмар и държавните сили за сигурност. Така нещата започнаха да излизат извън контрол - започнаха „операции по прочистване” на рохингите, опожаряване на селата им, изнасилвания на момичета и жени от страна на мианмарските власти. И тръгнаха бежанските вълни на мюсюлманите  рохинги към съседен Бангладеш.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.