Следването на правия път

Една от основните цели на човека през цялото си съществуване е да намери правия път, който да му даде възможност, правилно да използва духовните и физическите си възможности, да го насочи към всичко добро и да му помогне да избегне злото. Затова ние мюсюлманите се молим пет пъти дневно по време на намаз, и търсим от Всевишния Аллах да ни напъти в правия път, повтаряйки  словата на Всевишния Аллах в сура Фатиха:„Насочи ни по правия път”
Фехр Еррази тълкувайки този айет казва: “Правият път е Ислямът и е пътят на заслужилите наградата от Аллах - Дженнетът.“ Към него ни напътства Аллах Теаля, казвайки:
„Това е Моят път - правият път. Следвайте го и не следвайте пътищата, които ви отделят от Неговия път! Това ви повелява Той, за да се побоите.” /Сура “Енам” /6/:/153/
Джабир Ибни Абдуллах казва:
“Бяхме при Пейгагамберина (с.а.с.), когато той начерта една линия, и начерта две други от ляво и две от дясно на нея. След това постави ръката си върху средната линия и каза: “Това е пътят на Аллах, след това прочете този айет: §Това е Моят път - правият път. Следвайте го и не следвайте пътищата, които ви отделят от Неговия път!”./Имам Ахмед/
Следването на правия път в Исляма е програма на живота за всеки мюсюлманин, и представлява постоянство и правота във вярването, мисленето, ибадета и подчинението. Също е съвършенство и правилност в поведението, и в изпълнение повелите на Аллах Теаля, както и предпазване от Неговите забрани. Това е и път за спасение от огнено наказание.
От милостта на Всевишния Аллах към хората е изпращането на пратеници благовестители и предупредители, и низпославането на книги за да се напътят чрез тях във вярата и делата. Той Субханеху ве Теаля отреди да бъдат пример за човечеството:
„(Пейгамберите) те са онези, които Аллах напъти. Следвай техния прав път!” /Сура “Енам” /60/:/90/
Следването на пътя осветен от тях с искреност и подчинение е гаранция, че човекът е намерил правия път. Всевишният Аллах казва:
„А ако направеха това, за което са наставлявани, то щеше да е най-доброто за тях и най-силно да ги укрепи. Тогава щяхме да им дарим от Нас огромна награда и да ги насочим по правия път.” /Сура “Ниса” /4/:/66-68/
Друг фактор спомагащ за следване на правия път е стабилното обвързване с повелите на Всевишния Аллах, Който казва:
„А който се привърже здраво към Аллах, вече е напътен по правия път.” /Сура “Али Имран” /3/:/101/
Ибн Теймийе (р.а.) казва: “От най-важните необходимости за човека е напътствието му към правия път, опознаване Всевишния Аллах, Пратеника (с.а.с.) и Свещения Коран, необходимости по-важни от това да се нахрани и напие. Защото ако му липсва вода или храна той е изложен на опасност от смърт, а тя непременно един ден ще дойде, и ако той е от напътените, ще бъде от обитателите на Дженнета, което е по-превъзходно за него от всичко земно. Обаче ако не е напътен, тогава за него няма по голяма загуба от това.”
„Онези, които казаха: “Аллах е нашият Господар!” и последваха правия път, при тях меляикета ще слязат [и ще кажат]: “Не се страхувайте и не скърбете! И се радвайте на Дженнета, който ви е обещан! Ние сме вашите покровители и в земния живот, и в отвъдния. Ще имате там, каквото пожелаят душите ви и ще имате там, каквото поискате прием от Опрощаващ, Милосърден.”/Сура “Фуссилет” /41/:/30-32/


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.