Изложба „Моят роден край – традиции и ценности“ откриват ученици от Духовно училище – Момчилград

 

 

Много обнадеждаващо и позитивно е усещането, когато попаднеш на млади и будни хора. Говорят с един особен плам в очите; имат смислени идеи, които без особена трудност реализират; имат мечти, върху които всекидневно работят…

Но десетократно по-силно е същото онова усещане, когато осъзнаеш, че такива активни младежи има сред представителите на мюсюлманската общност в България, дори сред учениците в Духовните училища в страната ни.

С една такава група ученици от Духовното училище в Момчилград се запознахме покрай ученическия й проект за изложба, посветена на бита на мюсюлманите от различни етноси в Източните и Западните Родопи в България.

Изложбата на тема „Моят роден край – традиции и ценности“ ще бъде открита на 17 февруари 2018 година (събота) от 13:00 часа в конферентната зала на Духовно училище – Момчилград.

 

Основният организатор на културното събитие и ‚двигателят“ на целия процес покрай него е 11-окласникът от момчилградското духовно училище Мустафа Инузов от село Рибново. За Grandmufti.bg той споделя, че идеята за изложбата се зародила в учебните часове по география. Първоначално мислели просто всеки да представи пред останалите съученици своя роден край, но в последствие, с пълната подкрепа на учителския екип и училищното ръководство, доразвили плана си и той станал доста по-грандиозен.

Снимка: БГНЕС - Архив

„На изложбата ще представим традиционните носии и други характерни неща от бита и културата на няколко мюсюлмански села в гоцеделчевско – Рибново, Драгиново и Лъжница, както и на няколко населени места в кърджалийско. Подготвили сме снимкови- и видеоматериали, а в рамките на по няколко минути ученици ще представят всяко от селищата.“ – ентусиазирано разказа главният организатор Мустафа Инузов.

 

Като домакини учениците поканили за съботната изложба редица официални гости от Мюсюлманско изповедание в България, разлепили и обяви из Момчилград, в които официално поканили и жителите на градчето.

                                                                                                   Снимка: Списание „Свет“

„Жалко е, че традициите ни бавно, но сигурно с времето просто се губят. И именно това е в основата на идеята ни за организирането на изложбата „Моят роден край – традиции и ценности“. Искаме да покажем, че всички ние сме наследили огромно културно наследство. Такова, което следва да пазим и да завещаем на идните поколения… Да им оставим нещо, с което да се гордеят.“ – казва в края на разговора ни Мустафа Инузов от Духовно училище – Момчилград. И го казва именно с онзи особен плам, за който вече споменах в началото.

Пожелах на него и на целия им ученически екип от момчилградското училище успех на събитието в събота. След което… на ум си пожелах да имаме повече точно такива младежи сред представителите на мюсюлманската общност в родна България.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.