София беше домакин на международен форум срещу словото на омразата и екстремизма

 

 

Международна конференция на тема „София казва „НЕ“ на словото на омразата и екстремизма“ се проведе на 15 февруари (четвъртък) 2018 година в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в столицата. Тя беше организирана от сдружението за човешки права "Маргиналия" и "Интернет общество – България", с подкрепата на Столичната община и в партньорство с Организацията на евреите в България "Шалом" и "Гьоте институт".

„Подкрепяме всички добри идеи, които са насочени към посланията за толерантност и за повече взаимно уважение. Борбата с езика на омразата изисква да правиш добро, а не просто да говориш за него, е моето дълбоко уважение“. – това каза в рамките на международния форум кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя беше сред участниците в еднодневната конференцията заедно със заместник-министъра на образованието Деница Сачева, посланика на САЩ в България Ерик Рубин, посланика на Израел в България Ирит Литман, както и представители на редица неправителствени организации от България и чужбина.

По думите на организаторите целта на форума „София казва „НЕ“ на словото на омразата и екстремизма“ е да покаже в началото на председателството на България на Съвета на ЕС, че гражданското общество и местната власт в столицата на България са единни в желанието си да се обявят срещу словото на омразата и всички й форми на проява - ксенофобията, расизма и екстремизма, както и да осигурят адекватното им противодействие.

 

Гостите на конференцията бяха посрещнати във фоайето пред Аулата от изложба на фотографии от Света гора.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.