Благотворителните вечери ифтар под сянката на Томбул джамия

 

      Както всяка година, така и тази,по време на Свещения месец Рамазан Районно мюфтийство - Шумен организира благотворителни вечери ифтар в двора на Шериф Халил паша“ джамия или още по-познатата като Томбул джамия. Тези вечери се организират от екипа на районното мюфтийство и от Мюсюлманско настоятелство - град Шумен.

      На тези ифтари всяка вечер около 200 души разговяват и прекъсват оруча с усмивка и щастиепо лицата си. Защото не всеки от присъстващите има нужните финансови средства за един пълноценен ифтар,но причината да участват в ифтарите и да са радостни не е само тази. Тайната, която притегля мюсюлмани и хора от други общности на ифтарската софра, е в това кой ги прави, за какво и с каква цел.

      Ифтарите,които се организират всяка вечер в духовно изпълнения двор на Томбул джамия,се осигуряват от добронамерени хора, искащи да помогнат на братята симюсюлмани и да споделят с тях това, което им е дарено от Аллах. Това е в израз на думите на Пратеника ни (с.а.с.), който в един хадис споменава, чеДаващата ръка е по-добра от вземащата”.

      Точно в тази мъдрост се крие тайната на ифтарите. Затова нека и ние да подадем ръка на хората донас.Особено във време, в което ние гледаме любимите ни хора и известните личностипо телевизията как се обличат, какво правят, какво ядат, кога се прибират и т.н. Същевременно, за съжаление, нямаме и представа как живее човекътдо нас, без значение дали е в работата илиизобщо в живота ни.

      Не се интересуваме дали хората около нас имат някакви проблеми, дали не си лягат гладни или имат нужда от нещо. Това е жалко за всеки човек, но най-вече за нас, мюсюлманите, защото религията ни изисква да сме съпричастни с проблемите на хората.

      Нека в духа на ифтарите този Свещен Рамазан, който вече е към края си, да ни стори единни, да ни сплоти, да забравим за кавгите, както и за неволите. Затовапърво ние да подадем ръка, тъй като точно ние сме хората, които можем да зарадваме някой човек или цяло семейство.

      Знам и вярвам, че заедно можем повече и нека Аллах Теаля да приеме оруча ни и да отреди да бъдем отново заедно в подобни прекрасни рамазански дни, както и да разговяваме на софрите с благотворителна вечеря ифтар.

 

Автор: Йонуз Йонуз, ученик в ДУНювваб- град Шумен

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.