Стотици хора в Кърджали почетоха косъм от брадата на Пратеника (с.а.с.)

 

         На 10.06.2018 година след обедната молитва районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед заедно с  имамите на кърджалийската джамия показаха свещен косъм от брадата на Пратеника (с.а.с.) - „Сакал-ъ Шериф”.

         Програмата на събитието включваше лекция на районния мюфтия за важността на нощта Кадир, беседа за живота на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), както и четене на Мевлид и Мукабеле.

         Стотици мюсюлмани уважиха мероприятието и почетоха косъма от брадата на Пророка Мухаммед (с.а.с.). Реликвата се пази в централната джамия на града. Мюсюлманите могат да я зърнат само веднъж годишно - на поклонението преди големия мюсюлмански празник Рамазан байрам. Това става точно в нощта Кадр. Тя е една от свещените нощи в ислямската религия. В нощта Кадр Пратеникът (с.а.с.) получил като просветление първите сури от Корана. Мюсюлманите вярват, че в тази нощ всичките им молитви се чуват от Всевишния, защото небето се отваря, а ангелите слизат на небето.

         Реликвата се нарича “Сакал и шериф”, което в буквален превод означава “Свещена брада” на Пратеника Мухаммед (мир нему). Тя се съхранява под минарето на кърджалийската джамия поне от 130 години насам. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.