Идентифицирани са останките на още 35 жертви на геноцида в Сребреница 

 

Стотици мюсюлмани се събраха на 9 юли тази година (понеделник) в центъра на босненската столица Сараево, за да почетат и изпратят останките на още 35 жертви от геноцида срещу босненските мюсюлмани в Сребреница.

Сред присъстващите бяха главният мюфтия на Босна и Херцеговина Хусеин Кавазович, кметът на Сараево Абдулах Скака и редица други политици и общественици, пише изданието Balkaninsight.

С дуа обществеността в Сараево изпрати тленните останки на последните идентифицирани жертви.

Останките на жертвите са идентифицирани чрез ДНК анализ и в понеделник бяха извозени с камион от Сараево до Мемориален център - Поточари. Както всяка година новоидентифицираните останки на жертви ще бъдат погребани според ислямските религиозни норми в рамките на голямата ежегодна възпоменателна церемония на 11 юли, като през 2018 година се навършват 23 години от масовото клане. 

Сред новоидентифицираните тленни останки са останките на двама непълнолетни – 16 и 17-годишни момчета, също и на бременна жена – Ремзия Дидич,убита на 20-годишна възраст заедно със съпруга си.

В неделя, на 8 юли тази година тръгна и тазгодишният „Марш на мира“ – ежегоден 3-дневен мирен поход в Босна и Херцеговина, с който се цели да бъде почетена паметта на хилядите жертви на геноцида в Сребреница. Всяка година участниците в похода извървят близо 100 км горски път – същият път, по който са бягали жертвите на геноцида 23 години по-рано в опита си да се спасят от сръбската армия. Тази година в похода „Марш на мира“ се включиха повече от 6000 човека от Босна и Херцеговина и от цял свят.

Автор: Л. Чаушева

 

 

Снимки: BIRN/ Marš mira

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.