Върховният съд на Индия: Тадж Махал се затваря за мюсюлмански туристи в петъчните дни 

 

В понеделник, 9 юли тази година, Върховният съд на Индия излезе с решение, според което се забранява на посетителите мюсюлмани на най-известната забележителност на страната да отслужват петъчната молитва на територията на храма.

Досега Тадж Махал, историческият мавзолей - джамия, беше отворен за отслужването на празничната петъчна молитва – джума намаз от мюсюлмани. В нея участие можеха да вземат както туристи, така и всички местни жители.

По инициатива на индуистките националистически групи въпросът за извършването на намаз в Тадж Махал е бил сведен до знанието на Върховния съд. Според решението на институцията „съхранението на културното и историческо значение на Тадж Махал са приоритетни пред неговите религиозни функции”.

Председателят на съдийската колегия, съдията Дипак Мисра заяви, че Тадж Махал трябва да се съхрани като едно от седемте чудеса на света и следва да не се използва като джамия.

Забраната не се отнася за местните мюсюлмани от град Агра, на територията на който е разположен храмът Тадж Махал в Индия. От всички останали мюсюлмани в Индия обаче, както и от туристите, се очаква да отслужват петъчната и останалите молитви с местни индийски джамии. От януари, 2018 година пък местните власти в Агра изискват предоставяне на лични документи от местните мюсюлмани, които искат да отслужат петъчната си молитва на територията на Тадж Махал.

 

 

Източник: Islam News

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.