Д-р Ариф Абдуллах - гост-учен в американски университет през настоящия летен семестър

 

В рамките на настоящия летен семестър председателят на Научноизследователския център към Висшия ислямски институт (ВИИ) в София д-р Ариф Абдуллах е гост-учен в Департамента за религиозни изследвания на Университета „Темпъл“ в град Филаделфия, САЩ.

Фокусът на научната дейност е поставен върху американската конституция и свободата на вероизповедание, като основният интерес е насочен към методите и подходите за организиране на религиозното разнообразие и разработването на модели, в рамките на които религиозните универсални принципи и специфики функционират ефективно.

Д-р Ариф Абдуллах представя конкретни парадигми на ислямската теология за решаване на проблемите на религиозния ексклузивизъм. В рамките на престоя си в Щатите той се възползва от възможността за  участие в редица научни форуми, които се провеждат към различни академични институции там.

В университета „Св. Тома“ – Минесота д-р Абдуллах представя концепцията за власт и нейното влияние върху ислямското право, мироглед и учения. В Института за мир във Вашингтон акцентът е върху кохерентността на моделите за мирно и ефективно съжителство. Този опит, пренесен в България, би помогнал на мюсюлманите да запазят или да  установят баланс, чрез който да съхранят богата си духовност, без да губят контакт със съвременната реалност.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.