Китайски мюсюлмани протестират срещу събарянето на местна джамия

 

Стотици мюсюлмани в Китай излязоха на мирен протест срещу правителството, противопоставяйки се на решението на властта да събори принудително  новопостроената Голяма джамия на Вайжу – град в Северен Китай.

Протестиращите започнали да се събират в четвъртък, 9 август тази година – тъй като петъчният ден е бил обявен за краен срок за разрушаването на сградата. Плановете на местната власт са след събарянето на джамията, изградена с 9 купола в близкоизточен стил и четири минарета, да бъде построена традиционна китайска пагода (будистка или индуистка постройка с религиозно-култов характер). Мотивите за решението са липса на необходими строителни разрешителни за изграждането на  Голямата джамия на Вайжу. Местните мюсюлмани обаче не приемат тези аргументи и се питат защо никой не е реагирал в продължение на две години, откакто джамията в построена., предава SouthChinaMorningPost. Повечето от тях намират правителствената мярка като опит да се ограничат религиозните им свободи.

На 11 август тази година (събота) властта оповести решението си да отложи събарянето на Голямата джамия на Вайжу засега. 

В Китай живеят повече от 20 000 мюсюлмани. По-голямата част от тях са от етническите групи „Хуей“ и „Уйгури“ и са концентрирани в няколко китайски провинции. Провинцията, в която е Голямата джамия на Вайжу, е именно една от тях.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.