Британски политик провокира негативни реакции след скандално сравнение по адрес на жени мюсюлманки

 

Бившият министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън скандализира мюсюлманската общност и широката общественост във Великобритания и по света, след като оприличи жените, носещи бурка, с „пощенски кутии“ и „банкови обирджии“, а самото покривало определи като „потискащо“ и „нелепо“, съобщиха водещи световни медии.

Сравнението по адрес на процент от жените мюсюлманки по целия свят, които покриват лицето си бурка, е направено в статия на политика, който е и журналист, публикувана в TheTelegraphна 5 август тази година.

След това сравнение на Джонсън премиерът на Великобритания Тереза Мей порица бившия външен министър. Тя защити избора на жените мюсюлманки да носят покривало – бурка, като каза, че „Жените трябва да бъдат свободни да носят бурка, ако изберат да направят това.“

По повод скандалното изказване на Борис Джонсън Мей отговори, че бившият външен министър „използва неправилен език при описанието на външния вид на хората, което очевидно предизвиква обида. Не би трябвало да го използва“, посочва още Мей, цитирани от световни медии.

От своя страна, Британският мюсюлмански съвет, който е една от най-големите ислямски организации на територията на Великобритания, сигнализира Тереза Мей с писмо, в което настоява да бъде направено дисциплинарно разследване на политика Джонсън. 

Борис Джонсън е член на Консервативната партия, известен още с поста си на кмет на Лондон в периода от 2008 до 2016 година.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.