Вандалски посегателства срещу две джамии в Бирмингам

 

Джамията „Месджид Камарул Ислям“ в Бирмингам

          Две джамии в Бирмингам бяха атакувани в нощта на 15 август тази година (сряда). Полицията в британския град е била сигнализирана за атаката срещу джамията „Месджид Камарул Ислям“ около 22:00 часа местно време в сряда, а 20 минути по-късно униформените са получили сигнал за идентична атака срещу джамията „Ал-Хиджра“, предава The Guardian.

          По информацията на полицията в Уест Мидландс мотивите за двете нападения не са изяснени. И при двете атаки, извършени срещу мюсюлманските молитвени домове непосредствено една след друга, храмовете са били обстреляни с катапултови топки по време на вечерната молитва. В резултат на нападенията джамиите са с изпочупени прозорци.

Джамията „Ал-Хиджра“ в Бирмингам

          Местните свързват нападенията срещу джамиите със случилото се само ден по-рано, когато мъж от судански произход, жител на Бирмингам, се вряза с автомобила си в защитните заграждения на парламента в Лондон и рани трима души.

          Според Насар Махмуд, представител на джамийското настоятелство на централната джамия в Бирмингам, мюсюлманите се сблъскват с безпрецедентна ислямофобия.

 

          Коментирайки нападението при метростанция „Уестминстър“ от вторник тази седмица, Насар Махмуд отбелязва, цитиран от The Guardian, че най-потърпевши от ислямофобията са жените мюсюлманки, защото са най-лесно забележими. Той призова медиите да не спекулират около мотивите за инцидента на метростанция „Уестминстър“ в Лондон с думите: „Бихме ви помолили да сте предпазливи при вменяването на вина на мюсюлманската общност. Шокирани и натъжени сме от случилото се, както и всички останали.“

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.