Финансова помощ от Община Добрич за ремонт и подмяна на поруганите надгробни плочи в мюсюлманското гробище на града

По предложение на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов на свое заседание местният общински свет взе решение да подпомогне финансово лицата, гробищата на чиито покойни близки мюсюлмани пострадаха при вандалска проява в гробищния парк на град Добрич в началото на месец септември, тази година.

Според решението на Общински съвет – град Добрич за тази цел ще бъде отпусната сума на обща стойност до 2500 лева. Средствата ще бъдат отделени от Резерва на Община Добрич за непредвидени и неотложни разходи. Финансовата помощ, която ще се отпуска на близките на покойниците мюсюлмани, чиито гробища бяха поругани, ще бъде в два размера. До 40 лева ще отпусне Общината за лек ремонт (в случай че надгробната плоча не е счупена), а в случаите, когато е необходим основен ремонт на надгробна плоча, ще бъдат отпускани до 200 лв.

За получаване на финансовата помощ следва да се подаде заявление от правоимащо лице, както и да бъде представена фактура за извършена услуга, става ясно още от официално публикуваното решение на Общински съвет – Добрич.

Кметът на Община Добрич Йордан Йорданов

Припомняме, че вандалският акт срещу мюсюлманското гробище в град Добрич беше извършен от тогава неизвестно лице в нощта на 6 срещу 7 септември тази година. В резултат на грозната проява пострадаха близо 40 гроба на покойници мюсюлмани. По повод случилото се Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България излезе с официална декларация до медиите, в която остро осъди извършеното злодеяние.

По случая беше назначена незабавна проверка и образувано досъдебно производство. Няколко дни след престъплението самоличността на извършителя на вандалския акт в Добрич беше установена – твърди се, че става дума за лице с психиатрично заболяване.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.