Главният мюфтия на среща с образователния министър Красимир Вълчев

 

На 15 октомври (понеделник) 2018 година главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи проведе среща с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Срещата се състоя в Министерство на образованието в столицата и бе поискана от страна на Мюсюлманско изповедание. Повод за нея станаха приетите на първо четене през изминалата седмица промени в Закона за вероизповеданията и необходимостта от разрешаване на проблема с акредитацията на Висш ислямски институт (ВИИ).

При срещата си с министър Вълчев главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи изрази тревогите си относно неизяснената ситуация с акредитацията на ВИИ, като изрази надеждите си с обединени усилия сложната ситуация да бъде разрешена. Главният мюфтия предложи вариант, в който ВИИ да бъде приет като специализирано висше училище, което да има правото да издава диплома за образователна степен „Бакалавър“, приета от Министерство на образованието и даваща право на реализация като учител по религиозни дисциплини. От своя страна министър Вълчев изрази подкрепата си към каузата на ВИИ. Той заяви, че ще настоява за изясняване ситуацията с института и въпроса с неговата акредитация по време на заседаването на комисията, която се сформира между първо и второ четене на Закона за вероизповеданията.

Вълчев подкрепи тезата на главния мюфтия за това, че мюсюлманското вероизповедание има нужда да обучава своите кадри, които да са гарант за едно мултикултурно съжителство, базирано на толерантност и разбиране между различните религиозни общности в страната.

В заключение на срещата главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи благодари за вежливото посрещане и подари превод на Свещения Коран на образователния министър Красимир Вълчев.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.