Международна конференция за преосмисляне културните взаимоотношения между САЩ и ислямския свят се проведе в Ню Йорк

На  4 и 5 октомври тази година в Ню Йорк, САЩ се проведе втората международна конференция, посветена на културното сближаване между САЩ и ислямския свят. Тя се организира от Мюсюлманската световна лига (MuslimWorldLeague) съвместно с Генералния секретариат и администрацията на САЩ за международни отношения.

Международното събитие се провежда за втора година и целта на организаторите е то да спомогне за изграждането на позитивни взаимоотношения и взаимно разбирателство между САЩ и страните от ислямския свят, да се насърчи междукултурния обмен и постигане на общите цели по отношение на борбата срещу екстремизма, ислямофобията и т.н., съобщава пресцентърът на MuslimWorldLeague.

В тазгодишното издание на конференцията участие взеха редица бележити ислямски духовници, интелектуалци, американски лидери и държавни представители, представители на различни международни организации, имащи отношение към поставените на събитието въпроси.

Сред тях бяха главният мюфтия на Египет шейх д-р Шауки Аллям, главният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество, президентът на Националния съвет за американо-арабски отношения, основателят и изпълнителен директор на Американски ислямски конгрес и много други.

„Бог ни е създал различни; ние трябва да намерим общите основи като реален инструмент за справяне с опасностите от разделението, сектантството, екстремизма и тероризма.“ – каза в своята реч на конференцията египетският мюфтия.

Шейх д-р Шауки Аллям – главен мюфтия на Египет, по време на участието си в международната конференция

В рамките на два дни участниците от цял свят обсъждаха различни теми и въпроси. Сред тях бяха насърчаването на междурелигиозно и междукултурно разбирателство сред младежите от всичко религии, борбата срещу ислямофобията и справянето с различни предизвикателства като миграцията и интеграцията на малцинствените общности, религиозната идентичност. Засегнати бяха и други важни моменти, касаещи двустранните отношения на САЩ и арабския свят – Израело-палестинския конфликт, диалога между цивилизациите и разбирането на различията у всяка от тях, също и ролята на медиите за междукултурния и междурелигиозния диалог.

След официалното закриване на конференцията на 5 октомври беше дадена и официална пресконферения.

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Muslim World League

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.