Официална среща между посланика на САЩ у нас Ерик Рубин и главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи

Посланикът на Съединените американски щати у нас Ерик Рубин посети Главно мюфтийство в столицата и проведе официална среща с  главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи. Повод за срещата стана готвеният законопроект за Вероизповеданията и приетите през изминалата седмица на първо четене промени.

В рамките на служебния разговор помежду си двамата обсъдиха някои аспекти на гласуваните промени. Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи сподели притесненията на мюсюлманската общност у нас във връзка с това. Той изрази възраженията си по отношение на гласуваното на първо четене ограничение за външното финансиране на вероизповеданията. Мюфтията допълни също така, че би било справедливо и малките вероизповедания в страната ни, чиито последователи са по-малко от 1%, да получават държавна субсидия. По време на срещата бях обсъдени и други притеснения от страна на Мюсюлманско изповедание във връзка с гласуваните промени.

Припомняме, че през последните дни Главно мюфтийство инициира редица официални срещи с високопоставени лица във връзка с приетите на 11 октомври тази година на първо четене промени в Закона за вероизповеданията. В това число главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се срещна с премиера Бойко Борисов, също и с образователния министър Красимир Вълчев.

Мюсюлманско изповедание очаква сформирането на работа група, в която да бъдат поканени за участие и представители на различните вероизповедания у нас, така че текстовете да бъдат прецизирани, преди окончателно да бъдат гласувани.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.