Позиция на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България по повод некоректната формулировка „радикален ислям”

Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България е силно възмутено от факта, че в публичното пространство умишлено продължава артикулацията на некоректната терминологична формулировка „радикален ислям”. Дотолкова, че се категоризират определени лица като „експерти по радикален ислям”.

Ислямът означава себеотдаване на Бог и в този смисъл не е коректно да се използва редом с думата „радикален”, тъй като двете понятия са диаметрално противоположни. Радикализация би могла да се появи в мисловно поведенческите актове на личността, породена от група фактори. Социо-културния и политико-икономическия контекст силно влияят за формирането на подобно поведение. Образователната парадигма и липсата на идентичност в световен мащаб е фактор съпровождащ този процес.

Умишлената употреба на този тип формулировка чиято научна обосновка липсва, манипулира възприятието на широката общественост като ги кара да поставят знак на равенство между исляма и радикализъм. Това категорично не отговаря на същността на ислямската религия и бива повод за изкуствено нагнетяване на напрежение.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.