Исламабадска декларация: Повече от 500 мюсюлмански духовници се обединиха в борбата срещу екстремизма

На 6 януари 2019 година повече от 500 мюсюлмански духовници в пакистанската столица Исламабад подписаха т.н. „Исламабадска декларация“, съобщава AsiaNews. Това се случи по време на конференция, състояла се под патронажа на Съвета на пакистанските улеми. Събитието е повратна точка в историята на ислямската република, в която през последните години се наблюдава тенденция към увеличаване на нападенията и атаките срещу представители на малцинствените общности.

Документът, който съдържа общо 7 точки, официално осъжда всякакви форми на екстремизъм и религиозно и сектантско насилие. Декларацията пряко засяга свободата на вярата и заклеймява „убийствата, извършени под религиозен претекст" с аргумента, че „това е против учението на исляма".

Според текстовете на „Исламабадската декларация“ всички хора, без значение каква религия изповядват, имат правото да живеят в Пакистан според своите културни и религиозни норми. Имамите, подписали официалния документ, са единодушни и по въпроса за пълна забрана на публикуване на всякакъв тип материали, които биха довели до религиозна омраза.

В точка 6 от Декларацията от Исламабад се заявява, че Пакистан е мултиетническа и мултирелигиозна страна, от което, в съответствие с шериатските норми, следва, че „отговорността на правителството е да защитава живота и имуществото на немюсюлманите, живеещи в Пакистан". Според текстовете на документа „правителството следва да действа решително с елементите, които заплашват култовите места на немюсюлманите, живеещи в Пакистан".

Последният раздел от Декларацията от Исламабад  е посветен на прилагането на Национален план за действие в борбата срещу фундаментализма. По този повод ислямските духовници, събрали се в Исламабад, Пакистан в началото на януари, взеха решение 2019 година да бъде обявена за „Година за преборване на тероризма, екстремизма и сектантското насилие в страната".

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.