Ислям и джамии в Бразилия

Ежегодно в Бразилия се увеличава броят на джамиите, особено в градове като Рио де Жанейро и Сао Пауло. Тази тенденция вероятно е свързана с увеличаващия се брой на туристите мюсюлмани от различните страни по цял свят, които искат да посетят тази гореща южноамериканска страна.

Ислямът в Бразилия

Независимо от малкия процент на мюсюлманското население в Бразилия, ислямът в тази страна има дълга история.

Когато в миналото докарвали роби африканци на територията на днешна Бразилия, последните донесли със себе си и своята религия – исляма. След това последвала миграция на мюсюлмани от арабски страни като Ливан и Сирия и днес техните потомци заедно с новоприелите исляма бразилци съставляват мюсюлманското население на Бразилия. По данни на Бразилската ислямска федерация в страната днес живеят около 1,5 млн. мюсюлмани. Голяма част от тях са преселници от Ливан, Сирия, Египет и Палестина, но има преселници и с други националности.

Мюсюлмански общини може да бъдат открити във всички райони на страната, но в някои от областите на страната, например в щатите Сао Пауло и Парана, те са повече. В резултат на това в тези райони е развита мюсюлманска инфраструктура – има построени джамии и хелял ресторанти. В отделни квартали на големите градове, населени предимно с мюсюлмани от арабските страни, има множество малки магазинчета, които се предават по наследство от поколение на поколение, арабски ресторанти и супермаркети с типично арабски хранителни продукти, които с желание се купуват и от бразилците.

В последно време в Бразилия се очертава тенденция ислямът да бъде  приеман и от местни жители на страната. Според данни на неотдавнашно изследване в Бразилия живеят около 10 000 новоприели исляма мюсюлмани. В последните 30 години ислямът започва да играе все по-голяма и значителна роля в бразилското общество, строят се не само джамии, но и библотеки, художествени центрове и училища. Финансира се и издаването на вестници.

А когато става дума за джамии, в момента в страната те са повече от 150. Има и още, които са в процес на строене. Най-главните джамии в Бразилия са Ислямският център на Бразилия, джамията „Абу Бакр Ас-Сидик“, джамията „Салахуддин Ал-Аюб“, джамията „Ал-Фирдаус“, също джамиите „Ханзала“ и „Хамза“. Това са само няколко от най-посещаваните джамии в Сао Пауло от местните мюсюлмански общности и туристи от цял свят.

Ислямският център „Кампинас“

Имамите в бразилските джамии се избират от комитетите за управление на джамиите съвместно с правителствата на арабските страни, които изплащат на имамите и възнагражденията им. По този начин се избира и ръководителят на ислямския център „Кампинас“.

Исмаил Хатия е южноафриканец. Пристигнал в Бразилия през 1956 година и в продължение на много години е строил джамията в Кампинас. Той също така ръководи местната езикова школа и споделя мнението, че мюсюлманите от Кампинас имат нуждата от общинска организация, която да обезпечава техните нужди и да ги сплотява. От години ислямският център в Кампинас е станал не само място за поклонение, но и място за среща на местните мюсюлмани в този не голям град, където всички мюсюлмани се познават.

Към момента джамията е централната джамия на града и в нея се провеждат редовно и петъчните молитви.

Джамията „Бразилия“

Уникалността на тази джамия е в това, че тя е първата джамия в Бразилия и в Южна Америка. Намира се в централните части на Сао Пауло. Първата копка на строителството й е направена през 1929 година от Ислямското благотворително общество на Сао Пауло. В нея могат да правят молитва едновременно 5 000 мюсюлмани.

Историята на тази джамия започва през 1920 година, когато след Първата световна война много мюсюлмани емигранти започват да пристигат в Сао Пауло от Близкия изток.

През 1027 година палестинските емигранти Далвим Газал и Хосни Адура са основали Палестинско мюсюлмански благотворително общество. С нарастване броя на емигрантите от Сирия и Ливан те променили наименованието на сдружението на Мюсюлманско благотворително общество, което през 1929 година започнало строителството на джамията „Бразилия“ в Сао Пауло.

Мюсюлманското благотворително общество (МБО) първоначално провеждало молитвите в наети под наем помещения в Сао Пауло. По-късно  придобили землен участък и започнали строителството на първата бразилска джамия. Строителството й продължило много години и тя официално била открита през 1956 година.

Джамията „Умар Ибн Ал-Хаттаб“

Тази джамия и построена в град Фоз до Игуасу в бразилския щат Парана. Този град е известен в целия свят с внушителния водопад Игуасу.

Джамията на името на Умар Ибн Ал-Хаттаб е била открита на 23 март 1983 година. Тя се отличава с красив външен дизайн и купол в бял цвят. Джамията е от забележителностите в градската архитектура на Фоз до Игуасу, тъй като тя се отлечавала на фона на градския пейзаж. Архитектурата й е вдъхновена от „Ал-Акса“  в Йерусалим. На джамията й е дадено името на Умар Ибн Ал-Хаттаб – благочестивият сподвижник на Пратеника Мухаммед (с.а.с.). До джамията са прилепени две минарета, от които по пет пъти на ден се чете езан. 

Интериорът на джамията е още по-внушителен, сравнен с нейния екстериор. Молитвената зала е с площ от 400 кв.м. В главната молитвена зала красиво оформеният мирхаб е вграден в стената на джамията.

Трябва да се отбележи, че в Бразилия има много по-голяма религиозна търпимост, отколкото в САЩ или в европейските страни, особено ако става дума за приемане на представителите на ислямската религия. Мултикултурното историческо минало на Бразилия (по предварителни оценки - повече от 15 млн. бразилци имат опит в общуването си с мюсюлманите при един или друг повод) е спомогнало за това да се сформира общество, което дава прекрасен пример за това как се живее без митове и стереотипи за умствените способности на хората, а с реалните техни възможности.

 

Автор: Саида Ибрагимова

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.